Miseczniki zwalczanie

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
lisek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 maja 2006, o 21:15

Miseczniki zwalczanie

Post »

Wie ktoś może co to za robactwo, które przedstawiłem na zdjeciu ? Przylega ono na pędach winogrona w szklarni i nie wiem jak się tego pozbyć, mają różne kolory biały, czerwony, bordowy...

jak najlepiej i na 100% usunąć te pasozyty ?

Z góry dziękuje za inforamcje niezbędne do pozbycia sie tego.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To jest Parthenolecanium corni (misecznik śliwowiec)
Kolor miseczki zależy od wieku
Te białe są najmłodsze
Zwalczanie na powietrzu jest stosunkowo łatwe natomiast w pomieszczeniach w tym samym czasie mogą występować rózne formy szkodnika.
Miseczniki wydzielają podczas żerowania obfite ilości spadzi
Proponuję zwykonać trzy opryski co dwa tygodnie w godzinach wieczornych w temperaturze poniżej 18C mieszankami
Mospilan(0,02%)+Talstar(0,05%)+Superam(0,05%) oraz Confidor(0,125%)+Talstar+Superam
Po zakończeniu wegetacji najlepsze wyniki daje oprysk Paroilem w temperaturze 12-15 C z tendencją spadkową.

Janusz z PO
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

A ja podam prosty sposób domowy sprawdzony przeze mnie woda + denaturat w proporcji 3:1 i tym umyj całą jukę a potem jeszcze raz samą wodą ja tak usuwam tarczniki i miseczniki. :D :D
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Coś zjada mój krzak

Post »

Rok temu to COŚŚŚ zjadło mi duża irgę ,i zanim zauważyłam było już za póżno ,Teraz bierze sie za mój piękny krzak .Już od 2-3 tygodni coś było z nim nie tak [żółkły od środka igły] ale dopiero wczoraj zobaczyłam te obrzydliwości -brrrrr .POMOCY. Obrazek Obrazek
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Nie wiem co to za szkodnik ale wykonaj oprysk preparatem Talstar (używany do 20 stopni temp. powietrza) lub Mospilan 20 SP. Do tego dodaj Superam - środek zwilżający. One niszczą szkodniki na tego rodzaju krzewach.
Pozdrawiam Andrzej.
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Te robale się ruszają czy też są na stałe w jednym miejscu?
Może się mylę ale wygąda mi to na czerwce (miseczniki, tarczniki).
ali
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 maja 2007, o 10:40

Post »

Sądzę, że to misecznik cisowiec, ale on raczej nie zjadł tej irgi. Co dwa tyg. w lipcu miesznina confidoru i talstaru ze środkiem zwiększającym przyczepność i powinno być po wszystkim.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

To sie nie rusza, a jak wziełam do ręki to nic w środku nie było tylko wysypał sie jakis biały pył ,pewnie robal albo coś już z tego wyszło, a tego jest setki to i pewnie robali dużo wyszło --ALE JA NIC NIE WIDZE :cry: :cry: :cry:
Ali na 1000 % to było na mojej irdze ,nigdy tego nie zapomne całe gałezie były tym oblepione i potem irga padła ,a to jest identyczne tylko że w środku nic nie ma.
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Rumcajs
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lis 2010, o 19:17

Re: Jak zwalczyć miseczniki na Juce ?

Post »

Witam, ja również mam problemy z misecznikai. W literaturze fachowej udało mi się znaleźć nazwę środeka, który zwalcza te szkodniki - Provado combi pin. Śródek ten ma postać tabletki, którą umieszcza sie w doniczce w ziemi. szkodniki po krótkim czasie giną. Polecam. Jedna tabletka kosztuje ok. 2 zł.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Jak zwalczyć miseczniki na Juce ?

Post »

Też stosuję pałeczki ale rozkruszam i posypuję po wierzchu ziemi, potem podlewam... korzenie szybciej pobierają środek.
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Jak zwalczac miseczniki?

Post »

Obrazek

Obrazek

Bladego pojęcia nie mam co to za choroba. Pod brązową skorupką jest biały proszek, jakby kokon.
Po rozwiązaniu zagadki oczywiście edytuję ten post tak jak są wszystkie poprzednie.
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak zwalczac miseczniki?

Post »

Walka wygrana na milinie dzięki Polysect 005 SL.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Miseczniki

Post »

Z miesiąc temu na jednej z gałązek winorośli zauważyłam kilka miseczników , pokazałam je swojemu M i dostałam litanię że jak zwykle przesadzam , wyszukuję diabli wiedzą co :( z wiatrakami nie wygram , sprawę olałam do dzisiaj kiedy eM wpadł na pomysł wycięcia kilku suchych gałązek . Z jedną z nich przyszedł do mnie a ona oblepiona do granic możliwości , no nic tylko takiemu osobnikowi dać w łeb ;:14 O chemii nie ma mowy , czytałam o takim środku zwie się Promanal ale jego stosuje się wczesną wiosną , co mogła bym teraz użyć z ekologicznych by chodź zminimalizować to paskudztwo . Winorośl zwykła fioletowa ale i tak bardzo szkoda , będę starała się ją uratować tym bardziej , że teraz mam wsparcie :;230

Proszę pomóżcie ;:180 ;:180 ;:180
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”