Miseczniki zwalczanie
Miseczniki zwalczanie
Wie ktoś może co to za robactwo, które przedstawiłem na zdjeciu ? Przylega ono na pędach winogrona w szklarni i nie wiem jak się tego pozbyć, mają różne kolory biały, czerwony, bordowy...
jak najlepiej i na 100% usunąć te pasozyty ?
Z góry dziękuje za inforamcje niezbędne do pozbycia sie tego.
jak najlepiej i na 100% usunąć te pasozyty ?
Z góry dziękuje za inforamcje niezbędne do pozbycia sie tego.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
To jest Parthenolecanium corni (misecznik śliwowiec)
Kolor miseczki zależy od wieku
Te białe są najmłodsze
Zwalczanie na powietrzu jest stosunkowo łatwe natomiast w pomieszczeniach w tym samym czasie mogą występować rózne formy szkodnika.
Miseczniki wydzielają podczas żerowania obfite ilości spadzi
Proponuję zwykonać trzy opryski co dwa tygodnie w godzinach wieczornych w temperaturze poniżej 18C mieszankami
Mospilan(0,02%)+Talstar(0,05%)+Superam(0,05%) oraz Confidor(0,125%)+Talstar+Superam
Po zakończeniu wegetacji najlepsze wyniki daje oprysk Paroilem w temperaturze 12-15 C z tendencją spadkową.
Janusz z PO
Kolor miseczki zależy od wieku
Te białe są najmłodsze
Zwalczanie na powietrzu jest stosunkowo łatwe natomiast w pomieszczeniach w tym samym czasie mogą występować rózne formy szkodnika.
Miseczniki wydzielają podczas żerowania obfite ilości spadzi
Proponuję zwykonać trzy opryski co dwa tygodnie w godzinach wieczornych w temperaturze poniżej 18C mieszankami
Mospilan(0,02%)+Talstar(0,05%)+Superam(0,05%) oraz Confidor(0,125%)+Talstar+Superam
Po zakończeniu wegetacji najlepsze wyniki daje oprysk Paroilem w temperaturze 12-15 C z tendencją spadkową.
Janusz z PO
Coś zjada mój krzak
Rok temu to COŚŚŚ zjadło mi duża irgę ,i zanim zauważyłam było już za póżno ,Teraz bierze sie za mój piękny krzak .Już od 2-3 tygodni coś było z nim nie tak [żółkły od środka igły] ale dopiero wczoraj zobaczyłam te obrzydliwości -brrrrr .POMOCY.
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
To sie nie rusza, a jak wziełam do ręki to nic w środku nie było tylko wysypał sie jakis biały pył ,pewnie robal albo coś już z tego wyszło, a tego jest setki to i pewnie robali dużo wyszło --ALE JA NIC NIE WIDZE
Ali na 1000 % to było na mojej irdze ,nigdy tego nie zapomne całe gałezie były tym oblepione i potem irga padła ,a to jest identyczne tylko że w środku nic nie ma.
Ali na 1000 % to było na mojej irdze ,nigdy tego nie zapomne całe gałezie były tym oblepione i potem irga padła ,a to jest identyczne tylko że w środku nic nie ma.
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
Re: Jak zwalczyć miseczniki na Juce ?
Witam, ja również mam problemy z misecznikai. W literaturze fachowej udało mi się znaleźć nazwę środeka, który zwalcza te szkodniki - Provado combi pin. Śródek ten ma postać tabletki, którą umieszcza sie w doniczce w ziemi. szkodniki po krótkim czasie giną. Polecam. Jedna tabletka kosztuje ok. 2 zł.
Re: Jak zwalczyć miseczniki na Juce ?
Też stosuję pałeczki ale rozkruszam i posypuję po wierzchu ziemi, potem podlewam... korzenie szybciej pobierają środek.
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 200p
- Od: 30 maja 2011, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak zwalczac miseczniki?
Walka wygrana na milinie dzięki Polysect 005 SL.
Miseczniki
Z miesiąc temu na jednej z gałązek winorośli zauważyłam kilka miseczników , pokazałam je swojemu M i dostałam litanię że jak zwykle przesadzam , wyszukuję diabli wiedzą co z wiatrakami nie wygram , sprawę olałam do dzisiaj kiedy eM wpadł na pomysł wycięcia kilku suchych gałązek . Z jedną z nich przyszedł do mnie a ona oblepiona do granic możliwości , no nic tylko takiemu osobnikowi dać w łeb O chemii nie ma mowy , czytałam o takim środku zwie się Promanal ale jego stosuje się wczesną wiosną , co mogła bym teraz użyć z ekologicznych by chodź zminimalizować to paskudztwo . Winorośl zwykła fioletowa ale i tak bardzo szkoda , będę starała się ją uratować tym bardziej , że teraz mam wsparcie
Proszę pomóżcie
Proszę pomóżcie