Truskawki - cz.4
Truskawki - cz.4
Poprzednia część dyskusji: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p5282959
Kiedy obcina się dla truskawek liście ?
Kiedy obcina się dla truskawek liście ?
Pozdrawiam Patryk
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Truskawki - cz.3
Kupiłam do koleżanki z forum odmianę Paladyn(chyba tak się pisze),moim zdaniem to fajna truskawka,jeszcze owocuje,ale mam ją pierwszy rok więc dokładnie nie wiem jaką ma faktycznie porę owocowania,oprócz niej obecnie u mnie owocują odmiany powtarzające owocowanie.
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - cz.3
Truskawki Pandora ( wymaga zapylacza ) u mnie owocuje i jeszcze będzie owocować minimum tydzień mimo że na odmianach późnych ciężko znaleźć 3-5 owoców i na dodatek jest susza .
Znalazłem sprzedawce odmian Panon i Paladyn i niestety nie dowiedziałem się kiedy owocuje i niestety latem te odmiany nie będą dostępne ani frigo ani zielone a chciałem posadzić do 20 lipca.
Oprócz późnych odmian chcę kupić odmianę Honeoye Frigo i jeśli są odmiany wcześniej dojrzewające od Honeoye 5-10 dni .
Znalazłem sprzedawce odmian Panon i Paladyn i niestety nie dowiedziałem się kiedy owocuje i niestety latem te odmiany nie będą dostępne ani frigo ani zielone a chciałem posadzić do 20 lipca.
Oprócz późnych odmian chcę kupić odmianę Honeoye Frigo i jeśli są odmiany wcześniej dojrzewające od Honeoye 5-10 dni .
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawki - cz.4
Po owocowaniu nawozi sie i obcina.rupert pisze:Kiedy obcina się dla truskawek liście ?
Moje truskawki i poziomki usychają.Wyrwałam kilka krzaczków a tam korzenie zjedzone i pod każdym krzakiem pędrak.Mąż kupił od pędraków środek Pyrisimex 480 EC ale na etykiecie nic nie pisze,że można go stosować na pędraki.Nic nie ma też o dawkach na truskawki i poziomki.Czy ja go mogę zastosować i w jakiej dawce??
Pozdrawiam Ewa
- tamburyn
- 200p
- Od: 8 gru 2014, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ulala,cewe pisze:Po owocowaniu nawozi sie i obcina.
to co teraz trzeba z toskafkami zrobić?
Owocowanie zakończone, pełno wąsów z "młodymi". Co by teraz trzeba zrobić, żeby było dobrze?
Piotrek
tamburyn ja robię tak http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p5245741 - dam nawóz hydrocomplex, jeszcze nie ciąłem bo u mnie owocują.
Dodatkowo późną jesienią zrobię oprysk siarczanem potasu
Dodatkowo późną jesienią zrobię oprysk siarczanem potasu
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Tylko jak truskawkom zaaplikować yarę? W międzyrzędzia?
Ja mam zwykłą complex a Ty pelikano polecasz hydrocomplex. Są jakieś strategiczne różnice w tych nawozach?
Ja mam zwykłą complex a Ty pelikano polecasz hydrocomplex. Są jakieś strategiczne różnice w tych nawozach?
Pozdrawiam Jola
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tamburyn ja wąsy kieruję do doniczek z ziemią i mam sadzonki które sadzę w dogodnym mi terminie i miejscu. Przy wycinaniu liści nieraz młodą sadzonkę dosadzam obok kępki.
kama_80 ja dam w międzyrzędzia i przysypię lekko, YARA MILA COMPLEX.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Dzięki za podpowiedź Teściu uprażył swoje truskawki na agrotkaninie i muszę na szybkiego dorobić się trochę flanców. Przy okazji nie zabić swoich truskawek.
Paweł a będziesz czekał na flance? Zdrowe to dla rośliny matecznej tak przyciąć jej liście a wysępić flance? Planowałam cięcie pod koniec sierpnia, po pobraniu flanców.
Paweł a będziesz czekał na flance? Zdrowe to dla rośliny matecznej tak przyciąć jej liście a wysępić flance? Planowałam cięcie pod koniec sierpnia, po pobraniu flanców.
Pozdrawiam Jola
Ja czytałam, że truskawki obcina się do dwóch tygodni po zakończeniu zbiorów.
Czy flance traktuje się jako nowe sadzonki czy plonujące rocznikowo tak jak mateczniki? Chodzi o to, że jak np. truskawka ma 3 lata i wyda flance, to czy flanc ma 0 lat czy tyle, co mama - 3?
Czy flance traktuje się jako nowe sadzonki czy plonujące rocznikowo tak jak mateczniki? Chodzi o to, że jak np. truskawka ma 3 lata i wyda flance, to czy flanc ma 0 lat czy tyle, co mama - 3?
Pozdrawiam, Gosia:)