Cześć,
Za namową kolegi przygotowałem sobie system nawadniania nowego trawnika na działce. Wszystko działa ok.
Jedyny problem jaki nie pozwala uzyskać odpowiedniego ciśnienia na zraszaczach jest podłączenie systemu przez rurę do kranu ogrodowego.
Rozprowadzenie wody odbywa się przez rury o średnicy 20 i 25. Podłączenie do kranu jest przez bezpośrednio rurę 25 mm. Rura jest plastikowa i wszystkie złączki, które kupuję nie dają rady na tyle zacisnąć tej rury plastikowej, że przeciekają. Próbowałem teflon ale efekt jest kiepski.
Pytanie jak wykonać w sposób prawidłowy takie podłączenie do kranu??
Sprawa błacha dla młodego działkowicza, który zaczyna przygodę z ogrodem ale na tyle wkurzające, że nie daje spokoju.
Z góry dziękuję za dobre rady.
Pozdrawiam
Kamil
Właściwe ciśnienie w systemie nawadniania- jak je uzyskać?
Re: Jak uzyskać właściwe ciśnienie w systemie nawadniana
Wkręć kran załóż trójnik (jeżeli kran był 1" to calowy) podłącz kran który był, a w wolne miejsce wkręć zawór z gwintem wewnętrznym też calowy a do niego złączką 25/gz podłącz się do zaworu i do przewodu i wszystko.
zmod, pomid.
zmod, pomid.
Re: Właściwe ciśnienie w systemie nawadniania- jak je uzyskać?
Ja jak u siebie czopowałem rurę plastikową, to wszelkie połączenia gwintowane robiłem na pakuły i pastę. Może nie najprostsza metoda dla początkującego hydraulika, ale jak będziesz pamiętać że pakuły nawija się odwrotnie do wskazówek zegara to nie dostaniesz przy montażu nerwicy
Takie połączenie po zaschnięciu jest 100 procent szczelne. Żadne teflony nie zapewnią ci takiego połączenia.
Takie połączenie po zaschnięciu jest 100 procent szczelne. Żadne teflony nie zapewnią ci takiego połączenia.