Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
- Aileen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
Od jakiegoś czasu odwiedzam forum przeglądając z wielkim zainteresowaniem Wasze wątki. Myślę, że nadszedł ten moment żeby poznać się bliżej
Mój zbiorek liczy sobie 80 kaktusów. Pierwsze kaktusy kupowałam spontanicznie, bez namysłu, tak się na ogół dzieje jeśli coś zaiskrzy, zadziała jakaś magia, przyciąganie albo jeszcze coś innego, sami wiecie Teraz staram się kupować rośliny bardziej świadomie i najczęściej w sprawdzonych miejscach
Mój ulubiony rodzaj to Gymnocalycium i na razie w tym kierunku zamierzam się rozwijać. W tym sezonie wyprowadziłam kaktusy do ogrodu, jak na razie mają się całkiem dobrze
Kilka zdjęć moich roślin.
Gymnocalycium damsii torulosum
Gymnocalycium quehlianum
Gymnocalycium lafaldense v. enorme
Notocactus
Nyctocereus serpentinus f. cristata
Mammillaria spinosissima rubispina
Pozdrawiam
Mój zbiorek liczy sobie 80 kaktusów. Pierwsze kaktusy kupowałam spontanicznie, bez namysłu, tak się na ogół dzieje jeśli coś zaiskrzy, zadziała jakaś magia, przyciąganie albo jeszcze coś innego, sami wiecie Teraz staram się kupować rośliny bardziej świadomie i najczęściej w sprawdzonych miejscach
Mój ulubiony rodzaj to Gymnocalycium i na razie w tym kierunku zamierzam się rozwijać. W tym sezonie wyprowadziłam kaktusy do ogrodu, jak na razie mają się całkiem dobrze
Kilka zdjęć moich roślin.
Gymnocalycium damsii torulosum
Gymnocalycium quehlianum
Gymnocalycium lafaldense v. enorme
Notocactus
Nyctocereus serpentinus f. cristata
Mammillaria spinosissima rubispina
Pozdrawiam
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Re: Kaktuchy w moim ogrodzie - Aileen
Witamy kolejnego miłośnika kaktusów
Ładna kolekcja, śliczne roślinki, niektóre już znacznych rozmiarów.
Słuszny kierunek został obrany
Ładna kolekcja, śliczne roślinki, niektóre już znacznych rozmiarów.
Słuszny kierunek został obrany
- Manuela
- 100p
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę, że jesteś ekspertką w hodowli tego typu roślinek pełen profesjonalizm
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
O jak miło W końcu!
Jeszcze jakbyś imię zdradziła, byłoby sympatyczniej się komunikować
Powtórzę za Honoratą - bardzo słuszny Twój ulubiony rodzaj I z tego też powodu z całą pewnością będę tu częstym gościem
bo jak zapewne zauważyłaś, troszkę gymnole lubię. A że zdjęcia robisz świetne, wyraźne, pokazujące wszystko, co trzeba, to tym większa będzie uciecha dla oka.
Chwal się jak najczęściej, trzeba przeważyć liczebnie tą falę astromaniaków
Powtórzę za Honoratą - bardzo słuszny Twój ulubiony rodzaj I z tego też powodu z całą pewnością będę tu częstym gościem
bo jak zapewne zauważyłaś, troszkę gymnole lubię. A że zdjęcia robisz świetne, wyraźne, pokazujące wszystko, co trzeba, to tym większa będzie uciecha dla oka.
Chwal się jak najczęściej, trzeba przeważyć liczebnie tą falę astromaniaków
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo dobre otwarcie.
Rośliny ładnie, doskonale utrzymane i kwitnące. Opisane, wiesz już czego chcesz i potrzebujesz... No i masz dobre warunki do hodowli swoich ulubieńców.
Doskonale, że zdecydowałaś się założyć wątek. Witaj na Forum!
Rośliny ładnie, doskonale utrzymane i kwitnące. Opisane, wiesz już czego chcesz i potrzebujesz... No i masz dobre warunki do hodowli swoich ulubieńców.
Doskonale, że zdecydowałaś się założyć wątek. Witaj na Forum!
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Bardzo ładnie zapowiadająca się kolekcja...........oj będzie co oglądać
Fajnie, że w końcu założyłaś własny wątek.
Ładne rośliny, ładne zdjęcia, słuszny rodzaj przeważa - nie potrzeba nic więcej. Gdyby jeszcze tu i tam zwisała jakaś pajęczynka byłoby idealnie. Same rośliny zadbane, widać, że im dobrze. Osłaniasz je przed opadami?
80 roślin to już całkiem ładna kompaktowa kolekcja. Długo je zbierałaś?
Na pierwszym zdjęciu widzę roślinę opisaną jako G. triacanthum a chyba ma pięć cierni wyrastających z aeroli. I wyraźnie wystające garbki pod nimi. Chyba to roślina z trochę innego kręgu.
A ta roślina z buraczkowymi kwiatami obok baldianum jak jest opisana? Ma bardzo ładne kwiaty. No i to baldianum - naprawdę jest takie pomarańczowawe?
Ale najbardziej podoba mi się to G. lafaldense. Ciekawe morfologicznie, super ociernione. I widać, że tworzy je coraz mocniejsze.
pozdrawiam
tomek
Ładne rośliny, ładne zdjęcia, słuszny rodzaj przeważa - nie potrzeba nic więcej. Gdyby jeszcze tu i tam zwisała jakaś pajęczynka byłoby idealnie. Same rośliny zadbane, widać, że im dobrze. Osłaniasz je przed opadami?
80 roślin to już całkiem ładna kompaktowa kolekcja. Długo je zbierałaś?
Na pierwszym zdjęciu widzę roślinę opisaną jako G. triacanthum a chyba ma pięć cierni wyrastających z aeroli. I wyraźnie wystające garbki pod nimi. Chyba to roślina z trochę innego kręgu.
A ta roślina z buraczkowymi kwiatami obok baldianum jak jest opisana? Ma bardzo ładne kwiaty. No i to baldianum - naprawdę jest takie pomarańczowawe?
Ale najbardziej podoba mi się to G. lafaldense. Ciekawe morfologicznie, super ociernione. I widać, że tworzy je coraz mocniejsze.
pozdrawiam
tomek
- koniczynka2014
- 1000p
- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
Piękne, niesamowite kwiaty
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
80 kaktusów to całkiem pokaźna ilość , Gymnocalycium to ciekawy i popularny kierunek ale słusznie - pięknie kwitną , ale nawet bez kwitnienia to bardzo atrakcyjne kaktusy. No i masz ogród - to wielki plus dla tego kto chce uprawiać te rośliny.
- kocham_fizyke
- 100p
- Od: 8 kwie 2015, o 20:27
Kolejny młody wilk
Coś czuję, że to będzie piękna kolekcja. Zapowiada się niewinnie (mało zdjęć), ale niedługo się rozwinie, niczym kwiat Echinopsisa
Coś czuję, że to będzie piękna kolekcja. Zapowiada się niewinnie (mało zdjęć), ale niedługo się rozwinie, niczym kwiat Echinopsisa
Fizyka jest królową nauk
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- Aileen
Dziękuję wszystkim za bardzo miłe powitanie i wpisy
Kilka zdjęć opisanych wyżej roślinek
Gymnocalycium triacanthum
Gymnocalycium (hybryda?)
Gymnocalycium baldianum, zdjęcie zrobione w czerwcu
Ta sama roślina sfotografowana w lipcu
I jeszcze raz G. baldianum, w natepnym dniu kwiat zmienił barwę - jest ciemno różowy
A teraz fajne cierniuchy
Lobivia. Znalazłam zdjęcie takiej rośliny w książce Uprawa kaktusów Stanisław Hinz, Mieczysław Abramowicz, opisaną jako Helianthocereus poco (Backbg.) Backbg.
Gymnocalycium tilianum
Gymnocalycium JPR 31/77
Oreocereus celsianus ? Może ktoś mi podpowie. Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Lidia
Oglądając Twoją kolekcję coraz bardziej utwierdzam się w tym przekonaniu, jest na czym się wzorowaćhonorka22 pisze:Słuszny kierunek został obrany
Dziękuję za komplementy, jestem wielkim miłośnikiem tych zielonych, nastroszonych skurczybyków, ale ekspertką się nie czuję, tak naprawdę to jestem na początku tej drogi, ale uczę się od profesjonalistówManuela pisze:Widzę, że jesteś ekspertką w hodowli tego typu roślinek pełen profesjonalizm
Chciałam być odrobinę tajemnicza, ale jeśli ma być jeszcze sympatyczniej to ok., mam na imię Lidia, bardzo mi miło, że mogłam Cię poznaćsokolica pisze:O jak miło W końcu!
Tak zauważyłam, że lubisz te gymnole, nawet bardzo, bardzo. Pogoda na razie sprzyjająca, więc będą kwiatuchy i zdjęć na pewno przybędzie. Cieszę się, że się podobają, to bardzo motywuje.sokolica pisze:bo jak zapewne zauważyłaś, troszkę gymnole lubię. A że zdjęcia robisz świetne, wyraźne, pokazujące wszystko, co trzeba, to tym większa będzie uciecha dla oka.
Dziękuję za miłe słowa i tak ciepłe powitanie. Tyle pozytywnej energii, zadomowię się tu na dobrehen_s pisze:Bardzo dobre otwarcie.
Rośliny ładnie, doskonale utrzymane i kwitnące. Opisane, wiesz już czego chcesz i potrzebujesz...
Dzięki bardzo, postaram się nie zawieść oczekiwańGaga1960 pisze:Bardzo ładnie zapowiadająca się kolekcja...........oj będzie co oglądać
Pajęczynki u mnie mile widziane ale Pajęczynkowy Wątek jest tylko jeden, wyjątkowy i niepowtarzalnytomboj0 pisze:Ładne rośliny, ładne zdjęcia, słuszny rodzaj przeważa - nie potrzeba nic więcej. Gdyby jeszcze tu i tam zwisała jakaś pajęczynka byłoby idealnie.
To jest pierwszy sezon pod chmurką więc jestem ostrożna i kontroluję podlewanie. W okresie kiedy było sporo opadów kaktusy wędrowały pod parasol, teraz mają specjalny daszek, który może chronić je przed deszczem.tomboj0 pisze:Same rośliny zadbane, widać, że im dobrze. Osłaniasz je przed opadami?
Roślinami zaczęłam interesować się dopiero trzy lata temu, uzbieranie takiej gromadki zajęło mi niewiele ponad dwa lata.tomboj0 pisze:80 roślin to już całkiem ładna kompaktowa kolekcja. Długo je zbierałaś?
Masz niezłe oko. Roślinę oznaczoną jako Gymnocalycium triacanthum kupiłam od kolekcjonera w Czeskim Cieszynie w tamtym roku. Przyjrzałam jej się i rzeczywiście z niektórych areoli wyrasta pięć cierni, ale są też areole z trzema i czterema cierniami. Z literatury, którą dysponuję (D. Rogackin Gymnocalycium) wynika, że obecnie G. triacanthum jest to tylko synonim G. riojense ssp. paucispinum, u tego podgatunku forma cierni jest bardziej zmienna, u młodych roślin są 3, a później 5. Nie znalazłam informacji dotyczącej zabarwienia kwiatów, korpus natomiast oliwkowo-brązowy, to by się nawet zgadzałotomboj0 pisze:Na pierwszym zdjęciu widzę roślinę opisaną jako G. triacanthum a chyba ma pięć cierni wyrastających z aeroli. I wyraźnie wystające garbki pod nimi. Chyba to roślina z trochę innego kręgu.
Roślinę, o którą pytasz sama opisałam jako Gymnocalycium, niestety kupiona bez nazwy, ma bardzo ładne, duże, ciemnoróżowe kwiaty, być może to hybryda. To obok stojące G. baldianum ma taki pomarańczowy kolor, ale tylko w pierwszym dniu, później kolor zmienia nieco odcień na ciemno różowy, pokażę to na zdjęciach. Bardzo je lubię. Kupiłam je również w Czeskim Cieszynie.tomboj0 pisze:A ta roślina z buraczkowymi kwiatami obok baldianum jak jest opisana? Ma bardzo ładne kwiaty. No i to baldianum - naprawdę jest takie pomarańczowawe?
Bardzo się cieszę, że się podobają. Widzę, że też ciągnie Cię w tę stronę, uważaj bo złapiesz bakcylakoniczynka2014 pisze:Piękne, niesamowite kwiaty
Zgadzam się z Tobą w 100%ejacek pisze:Gymnocalycium to ciekawy i popularny kierunek ale słusznie - pięknie kwitną , ale nawet bez kwitnienia to bardzo atrakcyjne kaktusy
Kobiety mają siódmy zmysł, więc jeśli tak czujesz to będzie okkocham_fizyke pisze:Coś czuję, że to będzie piękna kolekcja. Zapowiada się niewinnie (mało zdjęć), ale niedługo się rozwinie, niczym kwiat Echinopsisa
Kilka zdjęć opisanych wyżej roślinek
Gymnocalycium triacanthum
Gymnocalycium (hybryda?)
Gymnocalycium baldianum, zdjęcie zrobione w czerwcu
Ta sama roślina sfotografowana w lipcu
I jeszcze raz G. baldianum, w natepnym dniu kwiat zmienił barwę - jest ciemno różowy
A teraz fajne cierniuchy
Lobivia. Znalazłam zdjęcie takiej rośliny w książce Uprawa kaktusów Stanisław Hinz, Mieczysław Abramowicz, opisaną jako Helianthocereus poco (Backbg.) Backbg.
Gymnocalycium tilianum
Gymnocalycium JPR 31/77
Oreocereus celsianus ? Może ktoś mi podpowie. Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Lidia
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Trichocereus poco to miniaturowa forma Trichocereus tarijensis rosnąca w północnej Argentynie. Jest on czasem zaliczany do Soehrensia a czasem do Lobivia lub Echinopsis. W książce Hinza i Abramowicza na zdjęciu jest młoda siewka. W uprawie te roślinki wyglądają tak:Aileen pisze:Lobivia. Znalazłam zdjęcie takiej rośliny w książce Uprawa kaktusów Stanisław Hinz, Mieczysław Abramowicz, opisaną jako Helianthocereus poco (Backbg.) Backbg.
http://lobivia.pl/tb/Lobivia_formosa_v_ ... B059_2.jpg
http://lobivia.pl/tb/Lobivia_formosa_v_ ... B136_2.jpg
Roślinka z Twojej fotki to najprawdopodobniej jakaś forma L.pugionacantha v.versicolor lub L.longispina albo hybryda tych dwóch gatunków. W tym przypadku przynależność gatunkową można określić na podstawie kwiatów i\lub nasion.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Aileen
Tomku dziękuję za wpis i fachową podpowiedź Czekam na kwiaty
Pozdrawiam
Pozdrawiam