Nasze najpiękniejsze krzewy liściaste
Nasze najpiękniejsze krzewy liściaste
Na mojej działce przez minione 15 lat rosło już wiele krzewów liściastych jak np : berberysy - złotliny - pęcherznice - ligustry - forsycje - tawuły - ogniki - irgi - migdałek - trzmieliny - dereń - budleja Dawida - pięciorniki - może o czymś zapomniałem, ale chyba najbardziej ulubionymi krzewami są rosnące nadal krzewy : - hortensje krzewiaste - hortensje ogrodowe - tamaryszki 2 odmiany - magnolie 2 odmiany - azalie kilkanaście odmian - krzewuszki 2 odmiany oraz 4 odmiany bzu. Jakie dla Was są ulubione krzewy liściaste hodowane w waszych ogrodach prosił bym o zdjęcia.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lubię sprowadzać do siebie różne piękne krzewy.
Mam np.kolkwicję,amorfę,lespedezę ,warzynek biały i różowy,mam kilka odmian dziurawcca,pęcherznice,krzewuszki,tamaryszki,figę,stewarcję,styrakowca,grujecznika,tawlinę jarzębolistną,przywarkę japońską,4 czy 5 gatunków derenia,berberysy przepiękne,migdałka,żylistki,ogniki i jeszcze mnóstwo innych.
Ja nie wydaje ich jednak ,pieszczę je u siebie
Mam np.kolkwicję,amorfę,lespedezę ,warzynek biały i różowy,mam kilka odmian dziurawcca,pęcherznice,krzewuszki,tamaryszki,figę,stewarcję,styrakowca,grujecznika,tawlinę jarzębolistną,przywarkę japońską,4 czy 5 gatunków derenia,berberysy przepiękne,migdałka,żylistki,ogniki i jeszcze mnóstwo innych.
Ja nie wydaje ich jednak ,pieszczę je u siebie

- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jaśminowce? Też piękne- od tych niskich-1m, aż po te wysokie-do 3m. Niektóre mają pełne kwiaty inne tylko pojedyncze. Te pojedyncze najczęściej pięknie pachną. Im bardziej pełne- tym mniej wonne. Przy tym są odmiany o złoto żółtych liściach i biało obrzeżonych. Lilaki to także moje ulubione krzewy.
Hortensja bukietowa 'Limelight' to mój ulubiony krzew na tę chwilę, od lipca do marca (9 miesięcy) jest ozdobna, zmieniając tylko ubarwienie od żółto-zielonego, przez śnieżno biały, różowy aż po śliczny jasny brąz przez całą zimę … wiechy pełne, pędy sztywne nie walające się po ziemi przy byle mżawce w przeciwieństwie do takiej Grandiflory, jednym słowem: rewelacja.
tego krzaczka ma tylko 2 lata więc jeszcze mały

1 zdjęcie: kwitnąca (lipiec-sierpień)
2 zdjęcie: przekwitająca (wrzesień-październik)
3 zdjęcie: (jesiennozimowa mniej więcej do marca kiedy ją przycinam)
niestety nie zrobiłem zdjęcia zaraz przed kwitnieniem kiedy jest żółto zielonkawa
tego krzaczka ma tylko 2 lata więc jeszcze mały

1 zdjęcie: kwitnąca (lipiec-sierpień)
2 zdjęcie: przekwitająca (wrzesień-październik)
3 zdjęcie: (jesiennozimowa mniej więcej do marca kiedy ją przycinam)
niestety nie zrobiłem zdjęcia zaraz przed kwitnieniem kiedy jest żółto zielonkawa
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Teraz mam małe siewki (5-10 cm), ale pierwszy osobnik, który był siany w 2002r. obecnie ma około 1,2m i był juz 2 razy cięty - rośnie u Znajomej w małym ogrodzie. Przyrosty ma szalone po 30-50 cm/rocznie.

Kwitnie, akurat ten osobnik, dwa razy w roku wiosną (V-VI) i latem (VIII) ale już nie tak obficie. Kwitnienie zaczął już dwa lata temu jako 4 letnia siewka.

Kwitnie, akurat ten osobnik, dwa razy w roku wiosną (V-VI) i latem (VIII) ale już nie tak obficie. Kwitnienie zaczął już dwa lata temu jako 4 letnia siewka.
-
- 500p
- Od: 23 mar 2007, o 17:37