Wszystko o pomidorach cz. 11
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystko o pomidorach cz. 11
Poprzednia część wątku jest tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=85127
Mam pytanie do was, czy ktoś robi tak jak mój sąsiad? Mam na myśli hurtowe zrywanie owoców w gruncie (nawet tych zielonych), obecnie ma już wysprzątane poletko mimo że do mrozów jeszcze trochę.
Na nasze oko to dziwny "rytuał", a dodatkowo zrywanie zielonych owoców aby nabrały koloru w piwnicy (te owoce zapewne mało co się różnią od tych sklepowych, no może prócz braku chemii bo faktycznie niczym swojego ogródka nie pryska), jeśli ktoś widzi w tym jakąś logikę proszę o oświecenie .
Mam pytanie do was, czy ktoś robi tak jak mój sąsiad? Mam na myśli hurtowe zrywanie owoców w gruncie (nawet tych zielonych), obecnie ma już wysprzątane poletko mimo że do mrozów jeszcze trochę.
Na nasze oko to dziwny "rytuał", a dodatkowo zrywanie zielonych owoców aby nabrały koloru w piwnicy (te owoce zapewne mało co się różnią od tych sklepowych, no może prócz braku chemii bo faktycznie niczym swojego ogródka nie pryska), jeśli ktoś widzi w tym jakąś logikę proszę o oświecenie .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Re: Wszystko o pomidorach cz. 10
Ja tak robię na wieść o przymrozkach - w ubiegłym roku było to pod koniec października .
Nie wiem dlaczego sąsiad robi to teraz
Takie pomidorki które dojrzewają z małych zielonych i tak są dla mnie lepsze niż ze sklepu
Nie wiem dlaczego sąsiad robi to teraz
Takie pomidorki które dojrzewają z małych zielonych i tak są dla mnie lepsze niż ze sklepu
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ginka ja też zrywam wszystko jak leci jak widzę informacje o mrozie. Do marca mam pomidory dzięki temu. Są nadal smaczniejsze niż te sklepowe.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
U mnie i tak praktycznie same maluchy zostały na krzakach, betalux i maskotka już są prawie gołe.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
Zuzia55, super pomidorek .
Ja też mam bardzo plennego pomidora, smak również mi pasuje, którego Mama zakupiła na targu.
Nazwy oczywiście nie znam .
Posieję w przyszłym roku i zobaczę czy powtórzy cechy, czy to jednak F-ka,
pozdrawiam
Krystyna
Ja też mam bardzo plennego pomidora, smak również mi pasuje, którego Mama zakupiła na targu.
Nazwy oczywiście nie znam .
Posieję w przyszłym roku i zobaczę czy powtórzy cechy, czy to jednak F-ka,
pozdrawiam
Krystyna
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dzisiaj pozyskiwałam nasionka z De Barao i De Barao czarny wyrażnie jest mniejszy od swoich kuzynków w innych kolorach, po prostu trochę większa koktailówka.Nie wiem czy taki ma być, czy moje błędy w uprawie.Czy ktoś uprawiał w tym roku tą odmianę? Czy u Was też drobnieją owoce na wyższych gronach?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Czy ktos wie, co to za odmiana?
Nasiona z AWN podpisane jako BTD, ale oryginał jest chyba pasiasty?
Przepraszam, że zdjęcie jest bokiem, u mnie jest w pionie, podczas wgrywania się obróciło
A pytanie ważne, bo pomidor pyszny, chyba nawet tegoroczny nr1 jeśli chodzi o smak. Idealne proporcje słodkości i kwasku. Pachnący wspaniale.
Nasiona z AWN podpisane jako BTD, ale oryginał jest chyba pasiasty?
Przepraszam, że zdjęcie jest bokiem, u mnie jest w pionie, podczas wgrywania się obróciło
A pytanie ważne, bo pomidor pyszny, chyba nawet tegoroczny nr1 jeśli chodzi o smak. Idealne proporcje słodkości i kwasku. Pachnący wspaniale.
Rzepka
Ja mam De Barao czarny, u mnie też wygląda jak większa koktajlówka, ale nie zwróciłam uwagi jakiej wielkości są owoce na wyższych gronach Spodziewałam się, że będzie ciut większy i ciemniejszy,ale z tego co pamiętam, to w smaku pomidorowy, ale o grubej skórce
Ja mam De Barao czarny, u mnie też wygląda jak większa koktajlówka, ale nie zwróciłam uwagi jakiej wielkości są owoce na wyższych gronach Spodziewałam się, że będzie ciut większy i ciemniejszy,ale z tego co pamiętam, to w smaku pomidorowy, ale o grubej skórce
- Rzepka
Dzięki za info, u mnie też ma grubą skórę i niewiele więcej
O ile De Barao czerwony, różowy i żółty to fajne pomidorki, to czarny to jakiś wypierdek, ja go na pewno nie posadzę w przyszłym sezonie
Pozdrawiam
O ile De Barao czerwony, różowy i żółty to fajne pomidorki, to czarny to jakiś wypierdek, ja go na pewno nie posadzę w przyszłym sezonie
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 27 lut 2015, o 17:55
Mam tez de barao czarny i czerwony i ...... czarny jest super a czerwony lepiej nie mówić .
https://lh3.googleusercontent.com/-gCGs ... MG6625.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-Jqok ... MG6605.JPG
Wysiewane były z oryginalnych ukraińskich nasion .
https://lh3.googleusercontent.com/-gCGs ... MG6625.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-Jqok ... MG6605.JPG
Wysiewane były z oryginalnych ukraińskich nasion .
- Rzepka
Czyli po prostu loteria, ja nasiona wszystkich czterech kolorów De Barao mam z Akcji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 cze 2014, o 11:38
Laryssa11, wydaje mi się, że to Black Prince, 100% pewności jednak nie mam.