Narcyzy (Narcissus) Nasze FOTO.
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Narcyzy (Narcissus) Nasze FOTO.
W wątku tym pokazujemy nasze wiosenne kwitnienia narcyzów/żonkili
oraz identyfikujemy ich odmiany na podstawie kwiatów.
Dyskusje dot. pielęgnacji i problemów prowadzimy w kolejnym wątku tutaj
Witam!
Już niedługo zakwitną narcyzy. Pozdrawiam
Ismena
Korekta - eMZet
oraz identyfikujemy ich odmiany na podstawie kwiatów.
Dyskusje dot. pielęgnacji i problemów prowadzimy w kolejnym wątku tutaj
Witam!
Już niedługo zakwitną narcyzy. Pozdrawiam
Ismena
Korekta - eMZet
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Słuchajcie- narcyzy są niesamowite! 3 tygodznie temu kupiłam 2 doniczki z kwitnącymi narcyzami po 3 zł w OBI. Była jeszcze jesienna pogoda. Wsadziłam do ogródka. Kwitły mi tak przez 2 tygodnie. Normalnie wiosna zimą! Przyszły mrozy. U mnie było -11 stopni. Jak je zobaczyłam strasznie żałowałam że nie wykopałam ich dzień wcześniej. W ten mróz wyjęłam 1 doniczkę, odcięłam kwiaty i flakowate włożyłam do wazonu. Myślałam, że mam z nich chociaż tyle. Dziś pogoda znów jesienna, patrzę, a narcyzy w doniczce, które została na takim mrozie dalej pięknie kwitną. Wszystkie odżyły, odmarzły i jest znów wiosna w ogródku, aż miło popatrzeć. Jak już zawsze będzie taka pogoda zimą to w styczniu będę sadziła kwitnące narcyzy! Nawet bym nie pomyślała, że przetrwają nienaruszone takie mrozy. Jutro może wyślę zdjęcie.
Sylwia
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Możecie pomóc mi w zidentyfikowaniu odmiany narcyza, który rośnie w moim ogrodzie?
To zdjęcie w pełni kwitnienia. Teraz kwiaty rozwijają się i zauważyłem, że płatki na razie są zielone. Dopiero po rozkwitnięciu zbieleją. Kolor podobny do 'Ice Follies', ale żółta trąbka jest mniej jaskrawa, ma inny odcień. Czy ktoś ma w ogrodzie 'Ice Follies' i może powiedzieć, czy płatki też teraz sa zielone?
Mój drugi typ, to odmiana 'Magnet'. Wskazywałaby na to bardziej wykształcona trąbka, która jest wyraźnie zaznaczona. U odmiany 'Ice Follies' ma ona bardziej lejkowaty kształt (rozchyla się bezpośrednio od dna kwiatowego). 'Magnet' ma najpierw odcinek prosty trąbki, dopiero później mocno się ona rozchyla.
To zdjęcie w pełni kwitnienia. Teraz kwiaty rozwijają się i zauważyłem, że płatki na razie są zielone. Dopiero po rozkwitnięciu zbieleją. Kolor podobny do 'Ice Follies', ale żółta trąbka jest mniej jaskrawa, ma inny odcień. Czy ktoś ma w ogrodzie 'Ice Follies' i może powiedzieć, czy płatki też teraz sa zielone?
Mój drugi typ, to odmiana 'Magnet'. Wskazywałaby na to bardziej wykształcona trąbka, która jest wyraźnie zaznaczona. U odmiany 'Ice Follies' ma ona bardziej lejkowaty kształt (rozchyla się bezpośrednio od dna kwiatowego). 'Magnet' ma najpierw odcinek prosty trąbki, dopiero później mocno się ona rozchyla.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
o, to już zakwitł? moje narcyzy i żonkile dopiero są w pąkach, a pąki są jeszcze w pochewkach... może za 2 tygodnie będą kwitły... te na fotce są śliczne, ale na kwiatach ogrodowych nie znam sie tak dobrze jak na storczykach, wiem tylko, że to narcyz :P . moje też mają białe kwiaty, ale tą żółtą falbankę mają maleńką.