Ogrodzenie solidne,trwale
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogrodzenie solidne,trwale
A ja mam taką prośbę czy możecie wkleić fotki i opisać jakie macie ogrodzenia?Czeka mnie w przyszłym roku budowa płotu i nie wiem jaki wybrać?
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dobre ogrodzenie -jakie?
A co ma ten płot zabezpieczać ogród domowy czy na działce w ROD?Lady-r pisze:...Czeka mnie w przyszłym roku budowa płotu i nie wiem jaki wybrać?
Pozdrawiam Andrzej.
- bogusia177
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
Ja również stałam przed wyborem ogrodzenia. Ale u mnie było to o tyle proste, że płot ma stać na razie na końcu działki ogrodowej, aby uniemożliwiać wejście od strony, której nie da się kontrolować. Na dekoracyjny płot przed domem przyjdzie mi jeszcze poczekać. A ten płot ogrodowy będzie siatką wzniesioną na betonowej podmurówce. Muszę tak zrobić, aby zabezpieczyć działkę przed ewentualną wodą (działka położona jest w dołku). Jak tylko powstanie płot - miejmy nadzieję, że do końca września - to zaczynam obsadzać drzewami tył działki
Ja również stałam przed wyborem ogrodzenia. Ale u mnie było to o tyle proste, że płot ma stać na razie na końcu działki ogrodowej, aby uniemożliwiać wejście od strony, której nie da się kontrolować. Na dekoracyjny płot przed domem przyjdzie mi jeszcze poczekać. A ten płot ogrodowy będzie siatką wzniesioną na betonowej podmurówce. Muszę tak zrobić, aby zabezpieczyć działkę przed ewentualną wodą (działka położona jest w dołku). Jak tylko powstanie płot - miejmy nadzieję, że do końca września - to zaczynam obsadzać drzewami tył działki
Codo kosztów - po zsumowaniu wydatków wyszło mi, że za 14 metrów ogrodzenia zabuliłem około 220 zł ( wychodzi więc około 15 zł za mb). Znajomy, któremu płotek przypadł do gustu, w swoim przypadku znacznie obniżył koszt rezygnując z metalowych podstaw słupa ( u mnie szpikulce 0,9m) na rzecz bezpośredniego wbicia słupków (mocno zaimpregnowane i osmołowane części dolne). Geneza mojego ogrodzenia była bardzo prozaiczna. Z budowanej altanki zostały mi belki ( 9x9x230) oraz szpikulce ( podstawy słupa), z których zrezygnowałem na rzecz betonowej wylewki i metalowych kielichów do niej przykręcanych.Pozostało więc podpatrzyć jakieś rozwiązanie , a te okorowane oflisy przy swoich krzywiznach, sękach wyglądają trochę osobliwie, nie sztampowo. Jeszcze jedna uwaga - na żywo wyglądają jeszcze ładniej. Co do niefunkcjonalności, to prawda Asiu, że nie jest to typ "warowni" i aby się uchronić przed zwierzyną trzeba go trochę zmodyfikować. Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów:-))
- Aska
- Od: 13 kwie 2006, o 14:36
kellys7 - u mnie był właśnie problem ze zwierzakami. W koniec końców za domem zielona siatka (w planie żywopłot), w części reprezentacyjnej - proste, zaokrąglone górą drewniane sztachetki.
A ogrodzenie prezentowane na zdjęciu widuję często koło schronisk. Fantastycznie komponuje się z drewniano-kamiennymi budowlami.
A ogrodzenie prezentowane na zdjęciu widuję często koło schronisk. Fantastycznie komponuje się z drewniano-kamiennymi budowlami.