Storczyki Tekli
Storczyki Tekli
Witam!
Dzisiaj postanowiłam pochwalić się moimi storczykami, których mam na dzień dzisiejszy 11 w tym 10 Phalaenopsis i jeden Oncidium. Nie jestem ekspertem kwiatowym, raczej zawsze wszystkie kwiatki jakie miałam padały nawet kaktusy, ale od kiedy w moim domu zagościły storczyki to jest sama radość, bo nie wymagają tylu zabiegów co inne kwiaty. Moim storczykom funduję kąpiele wodne co dwa tygodnie dodając odżywkę. Ostatnio kilka z nich odpoczywało, więc zmieniłam im doniczki i podłoże i od razu postanowiły wziąć się do kwitnienia. Mam nadzieję, że moja przygoda z tymi pięknymi kwiatami będzie trwała i trwała. Jeżeli ktoś zdecyduje się tutaj zaglądnąć to proszę o komentarze i dobre rady.
Te storczyki już kwitną:
Te szykują się do kwitnienia
Storczyki na oknie w oprawie świątecznej
w kuchni
w pokoju
Dzisiaj postanowiłam pochwalić się moimi storczykami, których mam na dzień dzisiejszy 11 w tym 10 Phalaenopsis i jeden Oncidium. Nie jestem ekspertem kwiatowym, raczej zawsze wszystkie kwiatki jakie miałam padały nawet kaktusy, ale od kiedy w moim domu zagościły storczyki to jest sama radość, bo nie wymagają tylu zabiegów co inne kwiaty. Moim storczykom funduję kąpiele wodne co dwa tygodnie dodając odżywkę. Ostatnio kilka z nich odpoczywało, więc zmieniłam im doniczki i podłoże i od razu postanowiły wziąć się do kwitnienia. Mam nadzieję, że moja przygoda z tymi pięknymi kwiatami będzie trwała i trwała. Jeżeli ktoś zdecyduje się tutaj zaglądnąć to proszę o komentarze i dobre rady.
Te storczyki już kwitną:
Te szykują się do kwitnienia
Storczyki na oknie w oprawie świątecznej
w kuchni
w pokoju
- katleja
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 mar 2015, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Storczyki Tekli
Bardzo ładna kolekcja. Jeżeli mogę coś doradzić to one wolą stać w przeźroczystych doniczkach, nie bez powodu tak są sprzedawane. Mianowicie ich korzenie też przechodzą fotosyntezę i potrzebują światła. Można kupić całkiem ładne szklane lub plastikowe osłonki a na pewno się odwdzięczą masą pięknych kwiatów
Zdrowe kwiatuszki,i już długaśne pędziki, nie długo będzie kolorowo...u mnie też kolorowo,szkoda tylko że od nie dawna pączki zaczęły usychać na niektórych pędach.
- katleja
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 mar 2015, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiem po swoich że jak zaczynają zawiązywać pąki to niewolno ich ruszać ani przestawiać, może zawiewa je gdzieś? Życzę pięknych kwiatów
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super wiadomości! Czekam na kwitnienia
Dwa storczyki wypuszczają coraz więcej kwiatów a inne już niedługo, więc zdjęcia też będą
A to jest chyba (poprawcie mnie jeśli się mylę) mój bidulek czyli Motylnik ? Oncidium, którego mam już 3- 4 lata i ani razu mi nie zakwitł, wypuścił tylko nowe bulwy i listki Dlaczego! Pomóżcie!
i bliżej
A to jest chyba (poprawcie mnie jeśli się mylę) mój bidulek czyli Motylnik ? Oncidium, którego mam już 3- 4 lata i ani razu mi nie zakwitł, wypuścił tylko nowe bulwy i listki Dlaczego! Pomóżcie!
i bliżej
Mój "żółtek" zaczyna też kwitnąć
Jak masz ładnie uporządkowane storczyki. Ja mam za małe parapety i doniczki się nie mieszczą, dlatego stoją obok.
Czemu oncidium nie kwitnie - może być dużo powodów - może masz za ciepło przez całą dobę. Najlepiej przeczytać dokładnie o ich uprawie na przykład tutaj.
Czemu oncidium nie kwitnie - może być dużo powodów - może masz za ciepło przez całą dobę. Najlepiej przeczytać dokładnie o ich uprawie na przykład tutaj.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Super, piękny ten żółty
No to troszkę zdjęć z aktualnego kwitnienia
Żółtasek
Piękny kolor mój ulubiony
Biały też zabiera się do kwitnienia
Czekam na kwiaty bo nie pamiętam jaki to kolor, tylko, że jakiś taki marny
Wszystkie w czasie zabiegów pielęgnacyjnych: kąpiel z odżywką, wycieranie i odświeżanie listków itd ...
Żółtasek
Piękny kolor mój ulubiony
Biały też zabiera się do kwitnienia
Czekam na kwiaty bo nie pamiętam jaki to kolor, tylko, że jakiś taki marny
Wszystkie w czasie zabiegów pielęgnacyjnych: kąpiel z odżywką, wycieranie i odświeżanie listków itd ...
- dzika
- 500p
- Od: 17 lut 2012, o 21:43
Ale śliczny żółtasek! Taki delikatny. Powiedziałabym nawet, że cytrynek. Bardziej do niego to określenie pasuje.
Kolekcja rośnie w oczach. Piękne kolory.
Kolekcja rośnie w oczach. Piękne kolory.
U mnie Oncidium też tylko w zieleninę szło...po 3 latach nagle padło
Pozdrawiam Marta
Nie przeżyję jakby mi padło Oncidium
Wczorajszy zakup
A białasek coraz bardziej rozkwita
Wczorajszy zakup
A białasek coraz bardziej rozkwita