Czy można sadzić drzewa
Czy można sadzić drzewa
witam Państwa mam pytanie ? czy teraz w grudniu kiedy nie ma śniegu można sadzić jakieś drzewa, nie owocowe?prosze o podpowiedż.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podobno można sadzić tak długo, póki ziemia nie zamarznie. Szczególnie rośliny z pojemników, donic i doniczek. Ja bym jednak zadołowała te donice w ziemi aż do wiosny i sadziła na miejscu stałym dopiero w nowym sezonie. Rośliny sprzedawane z tzw. gołym korzeniem mogą mieć kłopot z przyjęciem się, ziemia lada chwila zamarznie i roślina może uschnąć. Poczekaj do wiosny
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
(...) póki ziemia nie zamarznie (....)
Śnieg nie ma tu wiele do rzeczy, czasem pada przy temp. powyżej zera. Poza tym ważne, żeby sprawdzić prognozę pogody, jeśli za dwa dni zapowiadają tęgi mróz do końca zimy, to "jesieni" już raczej nie będzie. I odwrotnie, ubiegła zima była cała taka, jak jesień i sama sadziłam rośliny (iglaki) do ziemi w ...styczniu
Śnieg nie ma tu wiele do rzeczy, czasem pada przy temp. powyżej zera. Poza tym ważne, żeby sprawdzić prognozę pogody, jeśli za dwa dni zapowiadają tęgi mróz do końca zimy, to "jesieni" już raczej nie będzie. I odwrotnie, ubiegła zima była cała taka, jak jesień i sama sadziłam rośliny (iglaki) do ziemi w ...styczniu
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Wpisz w profil miejscowość lub województwo wtedy będzie łatwiej coś doradzić. U mnie można jeszcze sadzić drzewa ozdobne z powodzeniem. Dziś jest +9 stopni ciepła i nic nie zapowiada mrozów i opadów śniegu. Ja bym sadził na Twoim miejscu drzewa z bryłą korzeniową. Po posadzeniu usyp kopczyk.
Pozdrawiam Andrzej.
Witam, jestem laikiem w ogrodnictwie a chciałem posadzić kilkadziesiąt drzewek na żywopłot (tuja szmaragd ok. 100cm wysokości), wg prognozy pogody temperatura przez najbliższe kilkanaście dni nie powinna spaść poniżej 0, czy warto ryzykować i posadzić je teraz czy lepiej czekać do wiosny, jeśli sadzić teraz to jak zabezpieczyć drzewka na zimę? Z góry dziękuję za porady.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Doniczkowane zawsze jak tylko ziemia nie jest zmarznietaArtur.K pisze:Witam, jestem laikiem w ogrodnictwie a chciałem posadzić kilkadziesiąt drzewek na żywopłot (tuja szmaragd ok. 100cm wysokości), wg prognozy pogody temperatura przez najbliższe kilkanaście dni nie powinna spaść poniżej 0, czy warto ryzykować i posadzić je teraz czy lepiej czekać do wiosny, jeśli sadzić teraz to jak zabezpieczyć drzewka na zimę? Z góry dziękuję za porady.
Kopane 15kwiecień-15 maj