Rośliny w kompozycji doniczkowej
Zestaw roślin do pojemnika
Szukam oryginalnego zestawu roślinek, które mogę posadzić w jednym pojemniku. Ma być ładna kompozycja. NIE pelargonie, surfinie itp., których pełne są bazary i sklepy ogrodnicze. Pozdrawiam. B.P.
Nawet Google nic mi nie pomogło.
Pozdrawiam .B.P.
Nawet Google nic mi nie pomogło.
Pozdrawiam .B.P.
Re: Zestaw do pojemnika
Ja miałam w zeszłym roku miałam takie kompozycje : białe niecierpki nowogwinejskie z żółto cytrynowym plektrantusem, bordowy batat z wilczomleczem Diamond Frost +begonia Dragon, bordowy koleus i fuksja o pomarańczowych kwiatach 'Thalia' i czerwona
surfinia.
Kupowałam wszystko jako sadzonki, choć czasem trudno trafić w sprzedaży jednocześnie akurat na to co się chce, więc sadzę czasem 'na raty'. Nie lubię przetrzymywania wyrośniętych do granic możliwości sadzonek w malutkich doniczkach i sadzę od razu po zakupie.
surfinia.
Kupowałam wszystko jako sadzonki, choć czasem trudno trafić w sprzedaży jednocześnie akurat na to co się chce, więc sadzę czasem 'na raty'. Nie lubię przetrzymywania wyrośniętych do granic możliwości sadzonek w malutkich doniczkach i sadzę od razu po zakupie.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 lut 2015, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rośliny w kompozycji doniczkowej
Witam znalazłam zdjęcie, które idealnie odpowiada mojej wizji kompozycji doniczkowych na moje okna:)
Ale potrzebuje Waszej pomocy określenia roślin jakie się tam znajdują? Może ktoś zna te rośliny i jakieś rady?
Dziękuję z góry
http://www.housingblock.com/blog/wp-con ... ground.jpg
Wstawiłam link zamiast fotki "pożyczonej" z sieci/AN
Ale potrzebuje Waszej pomocy określenia roślin jakie się tam znajdują? Może ktoś zna te rośliny i jakieś rady?
Dziękuję z góry
http://www.housingblock.com/blog/wp-con ... ground.jpg
Wstawiłam link zamiast fotki "pożyczonej" z sieci/AN
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kto rozpozna rośliny ze zdjęcia
Duże jasne liście to batat Ipomoea 'Margerite' lub 'Margie'
drobniutkie to tojeść rozesłana Lysimachia nummularia 'Aurea'
Kwiatki na szczycie - te większe to Petunia drobnokwiatowa lub surfinia
Kremowe drobne kwiatuszki - nie pamiętam nazwy
drobniutkie to tojeść rozesłana Lysimachia nummularia 'Aurea'
Kwiatki na szczycie - te większe to Petunia drobnokwiatowa lub surfinia
Kremowe drobne kwiatuszki - nie pamiętam nazwy
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
Te drobne kwiatuszki bardzo niewyraźnie widać, ale może to być smagliczka nadmorska.
Pozdrawiam Anna
Nie jest to zwykła smagliczka Lobularia maritima tylko jej odmiana zwisająca 'Snow Princess'.W przeciwieństwie do tej pierwszej nigdy nie trafiłam na jej sadzonki, ale najczęściej już wyrośnięte 'kule' w donicach.Kiedyś kupiłam i bardzo szybko zrobiła się brzydka, taka wyciągnięta i wyłysiała.
Cała kompozycja raczej posadzona w profesjonalnym ogrodnictwie, gdzie mają dostęp do odpowiednich odmian i posadzone wczesną wiosną w szklarni.W przeciętnych sklepach te rośliny nie są zbyt powszechne. Ostatnio batat widuję częściej.Można tych roślin szukać przy okazji większych targów ogrodniczych w maju.
Cała kompozycja raczej posadzona w profesjonalnym ogrodnictwie, gdzie mają dostęp do odpowiednich odmian i posadzone wczesną wiosną w szklarni.W przeciętnych sklepach te rośliny nie są zbyt powszechne. Ostatnio batat widuję częściej.Można tych roślin szukać przy okazji większych targów ogrodniczych w maju.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 lut 2015, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję za odpowiedzi
A może macie swoje propozycje zdjęć na takie kompozycje w podobnym stylu??
Tak się zastanawiam jakiej wielkości powinna być ta doniczka ze zdjęcia.
A może macie swoje propozycje zdjęć na takie kompozycje w podobnym stylu??
Tak się zastanawiam jakiej wielkości powinna być ta doniczka ze zdjęcia.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Zapraszam tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 94#p842694
ale również możesz przejrzeć poszczególne posty wpisując w naszą wyszukiwarkę wyraz "kompozycje" odznaczając niżej wersję
"Szukaj w: Tylko treść postu i obejrzysz różne propozycje naszych forumowiczów w poszczególnych postach.
ale również możesz przejrzeć poszczególne posty wpisując w naszą wyszukiwarkę wyraz "kompozycje" odznaczając niżej wersję
"Szukaj w: Tylko treść postu i obejrzysz różne propozycje naszych forumowiczów w poszczególnych postach.