Różnica poziomów w ogrodzie
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też mam różnicę poziomów na działce. Po wypoziomowaniu miejsca pod budowę domku zrobiliśmy murek oporowy z polnych kamieni. Ja posadziłam tam irgę płożącą i truskawkę ozdobną( można obejrzeć na moim wątku "działka na Kaszubach). Uważam że fajnie wyglądają na tle kamieni. Jeśli chcesz mieć gęstą zieloną kurtynę to polecam bluszcz. Ale będziesz musiała go ograniczać bo jest dość ekspansywny. Pozdrawiam AMBA
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A jaki jest układ względem stron świata? Co innego dobrze rośnie "na patelni" prażonej w południe słońcem, co innego na zacieniowanej stronie północnej. Napisz coś więcej, jaka to ziemia, jakie rośliny lubisz, jak szybko chcesz mieć zasłoniętą skarpę, czy rzeczywiście jest taka pionowa itd. itp.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
A chcesz tam mieć rośliny płożące, zadarniające czy np. krzewy?
Może runianka japońska, kopytnik z bluszczem Hedera helix? A może irga i tawulec pogięty? Albo trzmielina i od góry żarnowiec płożący? Albo różne macierzanki i gdzieniegdzie cis? Albo dąbrówka rozłogowa w kilku odmianach? A może trochę tego, a trochę tamtego Wszystkie wymienione lubią lub znoszą cień i półcień, a rosną w "zwykłej" ziemi, cokolwiek to znaczy Jeśli dodasz do tego jakieś cebulowe, będzie kolorowo wiosną, a później zielono w różnych odcieniach. Nie spodziewaj się jednak szalonych kwiatów
Tylko pamiętaj, rośliny się rozrastają, muszą więc mieć wolne miejsce, inaczej się poduszą. A musisz jeszcze wzmocnić skarpę, żeby pierwszy solidny deszcz jej nie rozmył.
Wpisz sobie w wyszukiwarce hasło "skarpa", znajdziesz mnóstwo przykładów i podpowiedzi. Powodzenia!
Może runianka japońska, kopytnik z bluszczem Hedera helix? A może irga i tawulec pogięty? Albo trzmielina i od góry żarnowiec płożący? Albo różne macierzanki i gdzieniegdzie cis? Albo dąbrówka rozłogowa w kilku odmianach? A może trochę tego, a trochę tamtego Wszystkie wymienione lubią lub znoszą cień i półcień, a rosną w "zwykłej" ziemi, cokolwiek to znaczy Jeśli dodasz do tego jakieś cebulowe, będzie kolorowo wiosną, a później zielono w różnych odcieniach. Nie spodziewaj się jednak szalonych kwiatów
Tylko pamiętaj, rośliny się rozrastają, muszą więc mieć wolne miejsce, inaczej się poduszą. A musisz jeszcze wzmocnić skarpę, żeby pierwszy solidny deszcz jej nie rozmył.
Wpisz sobie w wyszukiwarce hasło "skarpa", znajdziesz mnóstwo przykładów i podpowiedzi. Powodzenia!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Jeśli jest ubita na kamień, to jak chcesz sadzić rośliny??? Jak one mają tam rosnąć, jeśli to nie ziemia, a ubity beton? A jeśli już nawet posadzisz, to korzonki troszkę ją wzruszą i już nie będzie taka ubita...olesiak pisze:Deszcz skarpie nie jest straszny, bo już od roku ta skarpa tam jest w tym stanie i nic się nie dzieje, ziemia jest tak ubita, że po deszczach nie ucieka.
Czy dobrze pamiętam, że ta skarpa ma prawie metr wysokości i jest pionowa?