Tym razem nie jest to przepis na ciasto,ale coś co się do ciasta podaje.
Dosłownie kilka minut temu na innym forum przeczytałam o prostych sposobach sporządzania kawy kawy cappucino. Myślę, że Was także to zainteresuje. Wklejam najistotniejsze wątki z dyskusji.
1. Sprzedaję patent na cappuccino,ale takie robione bez użycia ekspresu ciśnieniowego z dyszą do spieniania mleka. okazuję się, że można spienić mleko zwykłą ubijaczką, taką w kształcie gruszki. warunek jest jeden: trzeba to zrobić w trakcie podgrzewania mleka. nie trwa to długo i przy odrobince cierpliwości można uzyskać wspaniałe cappuccino, jakiego nie powstydziłaby się dobra kawiarnia. do wymyślenia patentu skłoniło mnie to, że w moim mieście ciężko trafić na naprawdę dobrą kawiarnię a na ekspres ciśnieniowy mnie nie stać:-( w związku z tym, do robienia kawy używam zwykłej "kawiarki"(włoski albo hiszpański wynalazek), którą można kupić za grosze. wychodzi z niej świetne espresso, wystarczy dodać spienione mleczko, posypać czekoladą i cynamonem i mamy chwilkę przyjemności we własnym domu;-)))
oczywiście, nie chodzi tylko o cappuccino. można zrobić wspaniałe latte, machiato i czego tam dusza zapragnie. albo dodać jakiś syropek smakowy, albo baileysa, amaretto... babeczki kochane, znała któraś z Was taki sposób? i co o nim myślicie?
2.kupiłam kawiarke taką najzwyklejszą, do tego dokupiłam w sklepie "za
4zł"spieniacz do mleka (w ikea są takie same, kosztują z 5zł chyba)
teraz już tylko tak przygotowuję kawę
mleko stawiam w metalowym kubku na płycie i kiedy się podgrzewa ubijam je tym
spieniaczem
kiedyś w tv jakis spec od parzenia kawy powiedział, że mleko podgrzane do temp
70st robi się słodsze, to prawda
3.Do kubka wrzucam 1,5 lyżeczki Idee Cafe rozpuszczalną (może być
równiez inna, ale ta jest najlepsza), cukier (ile kto lubi, a dla
siebie daje slodzik) zalewam to mlekiem z lodówki i wstawiam do
mikrofalówki na 1 minutę. nastepnie mieszam mieszadełkiem z Ikea -
tym za 5 zeta na dwa paluszki. Robi sie mega gruba fantastyczna
pianka i do tego dolewam gorącą wodę. Voila! Kawa jest przepyszna.
Ostatnio nawet znajomy barman był w szoku, że da się cos takiego
zrobić bez maszynki :
4. A ja do sporządzenia pysznego cappuccino używam ... słoika
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
Zwykłego z zakrętką. Wsypuje do niego tyle łyżeczek kawy
rozpuszczalnej ile robie porcji ( np. 2 łyżeczki na 2 filiżanki),
cukru ( ile kto lubi) , dodaję zwykłej skondensowanej śmietanki( czy
raczej mleczka) do kawy - ok. 1 filiżanki, gotuję wodę i w tym
czasie "potrząsam" zakręconym słoikiem, aż wytworzy się piana- po
prosty kawa z dodatkami zwiększa 2x swoją objętość. Wlewam do
filiżanki, tak do połowy i uzupełniam wrzątkiem PYCHA :)Oczywiście
wszelkiego rodzaju syropy czy przyprawy też można dodać
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)