Brzoskwinia czy to jest choroba? Rak bakteryjny
Brzoskwinia czy to jest choroba? Rak bakteryjny
witam
przepraszam że zdjęcia wyszły nie najlepiej, jeśli zajdzie potrzeba to mogę sfotografować jeszcze raz, proszę o pomoc i ocenę czy takie zgrubienia z wyciekiem żywicy to jest choroba i jak się ewentualnie z tym walczy. Zdjęcia zrobiłem dwóm rożnym drzewkom jedne jest kilku letnie, a drugie dwa lata temu posadzone.
przepraszam że zdjęcia wyszły nie najlepiej, jeśli zajdzie potrzeba to mogę sfotografować jeszcze raz, proszę o pomoc i ocenę czy takie zgrubienia z wyciekiem żywicy to jest choroba i jak się ewentualnie z tym walczy. Zdjęcia zrobiłem dwóm rożnym drzewkom jedne jest kilku letnie, a drugie dwa lata temu posadzone.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To rak bakteryjny. Piszemy o tym m.in. w temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... rzoskwinia Przeczytaj podane tam linki do innych tematów.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 mar 2008, o 15:18
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Tak mam na myśliKacper pisze:Czy masz na myśli Januszu rak bakteryjny brzoskwini. A dlaczego drzew na których występują gumowate wycieki nie przycinać. Przecież można sekator po każdym przycięciu maczać w denaturacie. A rany smarować maścią z dodatkiem Miedzianu.
Można dezynfekować bo tak kiedyś pisałem, ale praktyczniej będzie nie przycinać.
Unikniemy przenoszenia na inne brzoskwinie
a jaką maść masz na myśli?
ja praktykuję Miedzian 350 SC bez rozcieńczania ale oficjalnie nie polecam
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
Mam na myśli pastę Funaben 03 PA.
Piszesz by lepiej brzoskwiń nie przycinać. Ale one dość intensywnie rosną i trzeba je chyba przycinać by się nie zagęszczaly. Ja robię to w trakcje kwitnienia. Czy to dobra pora?. Sekator po każdym cięciu najmniejszej galązki dezynfekuje.
Czy jest sposób by wyeliminować calkowicie w trakcje cięcia niebezpieczeństwo infekcji przez raka bakteryjnego brzoskwini?.
Piszesz by lepiej brzoskwiń nie przycinać. Ale one dość intensywnie rosną i trzeba je chyba przycinać by się nie zagęszczaly. Ja robię to w trakcje kwitnienia. Czy to dobra pora?. Sekator po każdym cięciu najmniejszej galązki dezynfekuje.
Czy jest sposób by wyeliminować calkowicie w trakcje cięcia niebezpieczeństwo infekcji przez raka bakteryjnego brzoskwini?.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Re: Brzoskwinia czy to jest choroba? Rak bakteryjny
Na mojej brzoskwini mam takie coś. Drzewko posadzone jesienią, jak kupowałam szkółkarz mówił że to uszkodzenie po gradzie z wiosny, które ładnie się zasklepiło i nie jest groźne, Z tym że jesienią to było nieco inne, jakby bardziej płaskie. Mam tego na tej brzoskwini znacznie więcej. Mam nadzieję, że to nie choroba i nie dałam się oszukać? Czy coś z tym zrobić należy?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
to samo co w drugim watku
Dziękuję. No to brzoskwinia chyba będzie do wymiany bo tego na niej mnóstwo jest. Niestety za niewiedzę się płaci. Czy takie drzewko powinno być w sprzedaży? W dodatku oznaczone było pomarańczową etykietką, a szkółkarz twierdził że takie drzewka są lepsze bo są sprawdzane pod kątem chorób (droższe były). Jak tak dalej pójdzie to owoce tylko z targu będę jadła.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tu będę bronił szkółkarza, bo jest to typowe uszkodzenie po gradzie... i faktycznie rana się zabliźniła... niestety w przypadku brzoskwiń (a szczególnie moreli) w zasadzie lepiej takie drzewko wycofać ze sprzedaży... w miarę wzrostu rana może się otworzyć i infekcja w zasadzie prawie pewna. Jeżeli nie było widocznych wycieków - radzę nie ruszać tego w ogóle. W tym konkretnym przypadku "działanie nożem" pogorszy tylko sytuację. Ale jeżeli infekcja już nastąpiła - w zasadzie nie masz nic do stracenia. W każdym razie poczekałbym na rozwój sytuacji do późnej wiosny.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję, a więc poczekam, bo tego jest zbyt wiele żeby to ciąć.