Maszyny
-
- 100p
- Od: 7 mar 2016, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Maszyny
Witam. Jakie maszyny są potrzebne do uprawy ogrodu/zakładanie ogrodu, a jakie przydają się do wykonywania prac w projektowaniu ogrodu i jego wykonaniu?
Dziękuje za pomoc.
Dziękuje za pomoc.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi". Albert Einstein.
-
- 100p
- Od: 1 mar 2011, o 19:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Maszyny
a czym się różni zakładanie ogrodu od jego wykonania?
Maszyn są tysiące modeli...dziesiątki rodzai...
Maszyn są tysiące modeli...dziesiątki rodzai...
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Szpadel, grabie, taczka, sznurek, paliki i miarka. Potem małymi krokami dojdziesz do zagęszczarek, młotów kosiarek, koparek itp.
Wyraźnie masz jakąś myśl a my nie bardzo ją odgadujemy Napisz szerzej co chcesz zrobić, co uprawiać, może wiesz już jakie prace są konieczne to coś spróbujemy wymyślić.sebago30 pisze:Witam. Jakie maszyny są potrzebne do uprawy ogrodu/zakładanie ogrodu, a jakie przydają się do wykonywania prac w projektowaniu ogrodu i jego wykonaniu?
Dziękuje za pomoc.
-
- 100p
1. Chodzi mi o narzędzia, maszyny potrzebne do uprawy ogrodu, prowadzenia jego w okolicy swojego domu.
2 Jakie przydatne są narzędzia potrzebne do zaprojektowania ogrodu oraz aby to wykonać( położyć trawę, zrobić instalacje nawadniającą itp)
2 Jakie przydatne są narzędzia potrzebne do zaprojektowania ogrodu oraz aby to wykonać( położyć trawę, zrobić instalacje nawadniającą itp)
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi". Albert Einstein.
Rozumiem. Jeszcze dołóż co rozumiesz poprzez "uprawa ogrodu". Koszenie trawy, uprawa roślin w grządkach, sad...
Do zaprojektowania ogrodu potrzebne są kartka, długopis i pomysł. Jak masz przygotowany projekt to wiesz co będziesz robił i do tego dobierze się maszyny.
Wybacz mi proszę, że tak Cię ciągnę za język ale żeby cokolwiek napisać musimy wiedzieć co dokładnie chcesz robić i na jakim terenie. W przeciwnym razie jak najbardziej trafnym komentarzem jest:
Do zaprojektowania ogrodu potrzebne są kartka, długopis i pomysł. Jak masz przygotowany projekt to wiesz co będziesz robił i do tego dobierze się maszyny.
Wybacz mi proszę, że tak Cię ciągnę za język ale żeby cokolwiek napisać musimy wiedzieć co dokładnie chcesz robić i na jakim terenie. W przeciwnym razie jak najbardziej trafnym komentarzem jest:
PiotrekP pisze:Szpadel, grabie, taczka, sznurek, paliki i miarka. Potem małymi krokami dojdziesz do zagęszczarek, młotów kosiarek, koparek itp.
-
- 100p
uprawa ogrodu - rozumiem przez to wszelkiego rodzaje prace wykonywane w nim czyli koszenie trawy, uprawa warzyw, roślin, mini sadu, jakiś krzewów itp.
Nic nie szkodzi ze tak ciągniesz mnie za język.
Nic nie szkodzi ze tak ciągniesz mnie za język.
Jaka powierzchnia warzywniaka ? A tak ogólnie to kosiarka, taczka, sekatory, szpadel, grabie, coś do podlewania (jeśli brak kranu to pompa, a tak to wąż i zraszacz/e), jakaś drabina do sadu, przy zadbanym trawniku wertykulator, jakiś rodzaj gracki, małe łopatki, piła do gałęzi i inne narzędzia w zależności od potrzeb
Łooooo... kolego... w takim razie rzuciłeś temat jak mało kto. Myślę, że pierwszy tom książki jaką tu napiszemy moglibyśmy oddać do druku już pod koniec lipcasebago30 pisze:uprawa ogrodu - rozumiem przez to wszelkiego rodzaje prace wykonywane w nim czyli koszenie trawy, uprawa warzyw, roślin, mini sadu, jakiś krzewów itp.
[...]
Zależy gdzie chcesz kosić, jaki teren, czy sad, między skalniakami czy może otwarte przestrzenie, czy będziesz chciał zbierać trawę czy nie... wszystko zależy od tego jak to wygląda u Ciebie lub jak ma wyglądać. Nie wiem czy mam Ci polecić kosiarkę czy traktorek. Podstawą ma być mielenie czy zbieranie. W zależności od wysokości drzew inne kosiarki będzie trzeba polecić. Jakie kwoty wchodzą w grę? Jeśli chcesz jeździć po sadzie to pewnie będziesz musiał mieć coś skrętnego do lawirowania między drzewkami. Do prostych połaci przydaje się inna maszyna. Jak często będziesz kosił, czy będziesz pracował sam? ... Każdy temat to osobny rozdział. Nie wiem co Ci napisać. Tak w ogóle jak duży masz ten teren, że chcesz tyle rzeczy wrzucić?
-
- 100p
Otwarte przestrzenie oraz miedzy drzewkami, z możliwością zbierania trawy. Drzewka są z okresu 25-15 lat.
Ok, no to z innej strony.
Polecam Ci traktorek Ariensa
http://www.amapoland.pl/index.php?page= ... 9&prod=544
Lepszego na otwarte przestrzenie nie znajdziesz w kategorii traktorków. Koszt ok 40 tyś zł
Alternatywą, niestety lepszą (niestety dlatego, że Ariens jest mój ) jest Grasshopper
http://grasshopper-polska.pl/
Bardzo dobra maszyna. Mobilna, szybka w pracy i o mocnej konstrukcji. Koszt ok 45-60 tyś zł
Co Ty na to?
Polecam Ci traktorek Ariensa
http://www.amapoland.pl/index.php?page= ... 9&prod=544
Lepszego na otwarte przestrzenie nie znajdziesz w kategorii traktorków. Koszt ok 40 tyś zł
Alternatywą, niestety lepszą (niestety dlatego, że Ariens jest mój ) jest Grasshopper
http://grasshopper-polska.pl/
Bardzo dobra maszyna. Mobilna, szybka w pracy i o mocnej konstrukcji. Koszt ok 45-60 tyś zł
Co Ty na to?
Może najpierw podaj przybliżone areały poszczególnych części ogrodu. Będzie łatwiej coś doradzić. Bo jeśli masz tylko prywatnie 1000 m^2 to wątpię czy kupisz kosiarkę w cenie hatchbacka niskiej klasy
-
- 100p
Mam cos w granicach 30-50 arów w jednym miejscu a w drugim 5-10 arów.