Brzoza (Betula ) - samosiejka
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Identyfikacja rośliny, która miała być dereniem kwiecistym
Bardziej brzozę przypomina.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Potwierdzam brzozę,musiało nasionko być w ziemi.
A co do derenia,czy stratyfikowałaś nasiona pół roku przed siewem?
Bez tego nie wykiełkują.
A co do derenia,czy stratyfikowałaś nasiona pół roku przed siewem?
Bez tego nie wykiełkują.
Kwiaty to resztki Raju.
Super:)
Wokół domu rośnie chyba z 6 czy 7 brzóz. Nasiona są wszędzie...tak więc jest duża szansa że dostały się także do doniczki z dereniem...
Śmiać mi się chce z siebie, że rodzimego drzewa nie poznałam...
Nasiona stratyfikowałam w lodówce, ale 3 miesiące (taką informację od sprzedawcy dostałam).
Chyba wyniosę ta skrzynkę do zimnego, może coś jeszcze z tego będzie... w sumie na 20 nasion nic nie wzeszło. Tyle, że po dokładniejszym sprawdzeniu doszłam do wniosku, że sprzedawca przysłał mi chyba nasiona czegoś innego, a nie derenia- pestki to nie przypomina- nasiono widać na 2 zdjęciu - wielkość ok 5 mm i okrągłe...
Dziękuję za pomoc
Wokół domu rośnie chyba z 6 czy 7 brzóz. Nasiona są wszędzie...tak więc jest duża szansa że dostały się także do doniczki z dereniem...
Śmiać mi się chce z siebie, że rodzimego drzewa nie poznałam...
Nasiona stratyfikowałam w lodówce, ale 3 miesiące (taką informację od sprzedawcy dostałam).
Chyba wyniosę ta skrzynkę do zimnego, może coś jeszcze z tego będzie... w sumie na 20 nasion nic nie wzeszło. Tyle, że po dokładniejszym sprawdzeniu doszłam do wniosku, że sprzedawca przysłał mi chyba nasiona czegoś innego, a nie derenia- pestki to nie przypomina- nasiono widać na 2 zdjęciu - wielkość ok 5 mm i okrągłe...
Dziękuję za pomoc
Lepiej kup derenia rozmnażanego wegetatywnie.'Sprzedawcy' potrafią cuda niewidy przysyłać i czarować, byle kasę ciągnąć.Takich to tylko w kosmos.
Re: Miał być dereń kwiecisty ( siewka brzozy )
Jak dla mnie to to w ogóle brzozy nie przypomina... Liście za duże, zbyt pofałdowane na brzegach...