Mieszanie nawozów

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
Awatar użytkownika
OgromnyEdward
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 kwie 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Mieszanie nawozów

Post »

Mieszanie saletry amonowej Pulan - teraz to azot amonowy i azotanowy, z fosforanem amonu i siarczanem potasu. Co się stanie jak zmieszam te nawozy? W tabeli mieszanie jest że "krótko przed rozsiewem", ale dlaczego nie mogę trzymać tego razem. Jaka reakcja wtedy zachodzi?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mieszanie saletry amonowej z fosforanem amonu i siarczanem potasu?

Post »

Nie tyle reakcja chemiczna,co fizyczna.Mieszaniny niektórych nawozów są higroskopijne i o to chodzi.Zrób próbę na małej ilości i zobacz kiedy się upłynni.
Awatar użytkownika
OgromnyEdward
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wymieszałem, stoi w wiadrze i nic się nie dzieje od kilku godzin. Jak tak będzie po kilku dniach, to wymieszam całe wory. Myślałem że może amoniak się będzie wydzielał w glebie, lub coś innego. Wcześniej dodawałem mocznika zamiast saletry i część granulek się rozsypała na proszek po dłuższym okresie, ale przy wysiewie ręcznym mi dużej różnicy nie robi, bo się "zabełta" w wiadrze ręką, a możliwość dowolnej kombinacji N-P-K jest super.

Chcę teraz saletrę, bo mocznik mnie denerwuje, bo śmierdzi z gleby amoniakiem i niszczy młode rośliny. Tylko mnie zastanawia co się stanie jak zostanie mi po siewie parę kg wymieszane, dlatego zapytałem.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Awatar użytkownika
OgromnyEdward
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nom, to "krótko przed siewem" wziąłem z tej tabeli. Z tym "zawsze można" z mocznikiem zamiast saletry to bym się kłócił przez to rozsypywanie się granul.
W każdym razie dziękuję za zainteresowanie tematem. Poczytałem opracowania angielskojęzyczne i rzeczywiście jest tak że mieszanki są bardziej higroskopijne niż osobno, chociaż akurat saletry z fosforanem amonu/siarczanem potasu tam nie było.
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:10

Czy mieszać nawóz sztuczny i naturalny, przy uprawie truskawek

Post »

Pierwszy raz w życiu zaczynam uprawiać amatorsko 5-6 krzaczków truskawki w celu wybrania odpowiedniego gatunku do ziemi /baaardzo słabej, piaszczystej/ w m moim tzw. ogródku.Dołek zaprawiłem ziemią z tesco - ogrodowa- do dołka garstkę nawozu kurzego granulowanego i wsadziłem 14 dni temu sadzonki truskawek.Jedna ma kwiat.Chciałbym podlewać sadzonki floramivem truskawka , NPK 3,5-4-7,5 .Podlewanie co 7-10 dni na roślinę/dolistnie/.Truskawki posadziłem na czarnej agrowłókninie.
Pytanie: czy mogę mieszać nawóz sztuczny i naturalny w tym samym czasie i czy nie spalę ;:303 uprawy ?
janek
-----------------------
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Re: czy mieszać nawóz sztuczny i naturalny ptzy uprawie truskawek

Post »

To ten? http://intermag.pl/nawozy/nawozy-do-pie ... -truskawka
Możesz. Tylko nie dolistnie a podlewaj do początku zbiorów wg zaleceń 0,3%. To słaby roztwór, powinno być ok, bo kwitnąć jakoś szaleńczo w pierwszym roku i tak raczej nie będą.
Możesz też zrobić wokół tych kilku krzaczków 'rów" i w niego lać roztwór, korzenie lepiej się rozrosną.
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:10

Re: czy mieszać nawóz sztuczny i naturalny ptzy uprawie truskawek

Post »

tak to ten nawóz ;:136 ale są podobne o podobnym składzie, Dziękuję za info.

Nie cytujemy postów na który odpowiadamy i zaczynamy zdania z wielkiej litery/ekopom
janek
-----------------------
Arkare
50p
50p
Od: 8 mar 2020, o 22:34

Siarczan magnezu z potasem

Post »

Witam, czy można mieszać siarczan magnezu z saletrą potasową do nawożenia dolistnego?

http://www.nawozyogrodnicze.pl/pl/produ ... gnezu.html

http://www.nawozyogrodnicze.pl/pl/produ ... ozowa.html
Arkare
50p
50p
Od: 8 mar 2020, o 22:34

Re: Mieszanie nawozów

Post »

Niewiele rozumiem z tej tabeli
Awatar użytkownika
Kurkadomowa
100p
100p
Od: 10 lip 2023, o 00:02

Nawozy siarczanowe

Post »

Witam jakie nawozy siarczanowe możemy łączyć. Siarczan potasu .siarczan magnezu oraz Uniwersalny nawóz fosforowy Superfosfat Wzbogacony. Co z tego możemy razem złączyć na jesienny nawóz.
Bóg zapłać
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zależy pod jakie rośliny chcemy zastosować, np. Nawóz jesienno-zimowy ogólny: Siarczan potasu (K2SO4)+Siarczan magnezu (MgSO4)+Uniwersalny nawóz fosforowy Superfosfat Wzbogacony. Także możemy jeszcze do tego dodać mikroelementy.
Awatar użytkownika
Kurkadomowa
100p
100p

Post »

Rośliny iglaste ,tuje i maliny.
Bóg zapłać
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trochę już późno dawanie azotu, aby rośliny mogły przygotować się do zimy, można jeśli ma się kompost, zasilić nim wokół roślin. Na ogół daje się nawozu mineralnego średnio około 25g na 1m2, nie więcej i to zależy co jest w glebie.
Awatar użytkownika
Kurkadomowa
100p
100p

Post »

Kledy i koleżanki można mieszać yara mila hydrocomplex z siarczanem potasu jest to bezpieczne..?
Bóg zapłać
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”