Ogród przy domu
Ogród przy domu
Witam! w nowym sezonie 2016 W poprzednich wątkach widać jakie były początki. Dzięki Wam poznałam rośliny o których wcześniej nawet nie słyszałam. Ogród usytuowany jest przy domu, w każdej chwili można wyjść i pospacerować. Uwielbiam zajmować się roślinami, skutek jest niestety różny...metodą prób i błędów powstają mieszane rabaty. Liczę też na Waszą pomoc i porady
Aktualności z ogrodu...
Szachownica Lutea...
Miodunka...
Szachownica...
Tulipany botaniczne...
Epimedium, będzie kwitło...
Sasanka...
Pierwiosnek omszony...
Aktualności z ogrodu...
Szachownica Lutea...
Miodunka...
Szachownica...
Tulipany botaniczne...
Epimedium, będzie kwitło...
Sasanka...
Pierwiosnek omszony...
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: OGRÓD PRZY DOMU
Aniu ale śliczności pokazujesz Nigdy nie widziałam różowej sasanki czy to taki docelowy kolor (blady róż)?
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Anuś wiosennie
Śliczna korona.Moja jeszcze w pączkach, przynajmniej tak rano widziałam idąc do pracy
Śliczna ta czerwona Miodunka.Jeszcze takiej nie widziałam
Śliczna korona.Moja jeszcze w pączkach, przynajmniej tak rano widziałam idąc do pracy
Śliczna ta czerwona Miodunka.Jeszcze takiej nie widziałam
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aniu jestem koniecznie:)
Różowa sasanka cudna,długo ją masz?
Różowa sasanka cudna,długo ją masz?
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Aniu jestem i ja.
Roślinki ładnie wyglądają po zimie, a różowa sasanka przecudnej urody, po raz pierwszy taką widzę.
No i szachownica taka dorodna o niebanalnym kolorku. Ja mam pomarańczowe, ale i tak się cieszę, gdyż podarowane przez Forumkę kwitną co roku.
Roślinki ładnie wyglądają po zimie, a różowa sasanka przecudnej urody, po raz pierwszy taką widzę.
No i szachownica taka dorodna o niebanalnym kolorku. Ja mam pomarańczowe, ale i tak się cieszę, gdyż podarowane przez Forumkę kwitną co roku.
nowapasja kolor sasanki jest o ton ciemniejszy...oryginalny kolor bardzo trudno uchwycić.
Aniu odmian miodunek jest więcej, różnią się kolorem kwiatów i liści. Ta miodunka z tego co zauważyłam z trudnością znosi zimy...prawie się nie rozrasta. Myślałam o zmianie miejsca, coś jej nie pasuje.
Annes 77 sasanka rośnie od kilku lat, była niedawno przesadzona...dlatego kępka jest niewielka. Na jej miejscu rośnie hortensja bukietowa.
Witaj! Taju szachownica to zakup z biedrony, kwitła w pierwszym roku po zakupie...następny rok był bez kwiatowy, została przesadzona na jesieni na nowe miejsce...w tym roku kwitnie. Na jesieni zostanie znowu przesadzona kawałek dalej...wychodzi na to że szybko wykorzystuje składniki pokarmowe zawarte w ziemi.
Dzisiaj za oknem mgła, chyba zacznie padać...na razie jest przerwa w pracach ogrodowych....
Pierwsze koszenie trawy...
Aniu odmian miodunek jest więcej, różnią się kolorem kwiatów i liści. Ta miodunka z tego co zauważyłam z trudnością znosi zimy...prawie się nie rozrasta. Myślałam o zmianie miejsca, coś jej nie pasuje.
Annes 77 sasanka rośnie od kilku lat, była niedawno przesadzona...dlatego kępka jest niewielka. Na jej miejscu rośnie hortensja bukietowa.
Witaj! Taju szachownica to zakup z biedrony, kwitła w pierwszym roku po zakupie...następny rok był bez kwiatowy, została przesadzona na jesieni na nowe miejsce...w tym roku kwitnie. Na jesieni zostanie znowu przesadzona kawałek dalej...wychodzi na to że szybko wykorzystuje składniki pokarmowe zawarte w ziemi.
Dzisiaj za oknem mgła, chyba zacznie padać...na razie jest przerwa w pracach ogrodowych....
Pierwsze koszenie trawy...
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Anuś, cudnie na Twoich rabatach.Wszędzie idealny porządek.
Kępy sasankowe, duże piękne.To nie to co moje
O to ta czerwona miodunka, piękna i kapryśna.
Ja tez chyba w sobotę przelecę z kosiareczką.wyrówna się , zbierze śmieci, listki z trawy,Będzie już ładniej
Kępy sasankowe, duże piękne.To nie to co moje
O to ta czerwona miodunka, piękna i kapryśna.
Ja tez chyba w sobotę przelecę z kosiareczką.wyrówna się , zbierze śmieci, listki z trawy,Będzie już ładniej
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
Aniu witaj.
Ale masz ślicznie koło domu,nie ma to jak ma sie koło niego dużo miejsca,pole do popisu.Ja tak przegladam wątki ogrodowe z myślą że może coś niecos podpatrze.Ale ja mam mało miesca jedynie mogę coś nad płotem wykombinować jakś rabate,potem trawa no i koło domu.Czymś to otoczyć bo innej rady nie ma.
Jak widzę Wasze ogrody na FO,to normalnie jestem w szoku,jak Wy potraficie takie cudności zrobić,takie piekne rabaty,tak wszystko razem ładnie wyglada.A ja nie wiem od czego sie zacząć .
Ale masz ślicznie koło domu,nie ma to jak ma sie koło niego dużo miejsca,pole do popisu.Ja tak przegladam wątki ogrodowe z myślą że może coś niecos podpatrze.Ale ja mam mało miesca jedynie mogę coś nad płotem wykombinować jakś rabate,potem trawa no i koło domu.Czymś to otoczyć bo innej rady nie ma.
Jak widzę Wasze ogrody na FO,to normalnie jestem w szoku,jak Wy potraficie takie cudności zrobić,takie piekne rabaty,tak wszystko razem ładnie wyglada.A ja nie wiem od czego sie zacząć .
Aniu koszenie oczyści drobniejsze pozostałości po zimie, od razu wygląda wszystko ładniej. Sasanki dalej zdobią, tylko kwiaty się nie rozwijają w pełni...brakuje słonecznych dni.
Witaj! Monika79 mogę Ci tylko podpowiedzieć, zrób listę roślin które Ci się podobają...poczytaj na jakim stanowisku powinny rosnąć, słoneczne czy cienistym...do jakiej wielkości, wysokości dorastają. Nastaw się na konkretne kolory. W sezonie co tydzień coś kwitnie, najlepiej podglądać w szkółkach co w danym czasie ładnie wygląda. Do małych ogrodów też można dobrać coś fajnego. Szybko zapełnisz rabaty, przeróbki będą na pewno konieczne...każdy na początku eksperymentuje. Żeby rabatki nie były na początku puste, najlepiej posadzić rośliny jednoroczne. Powodzenia
Krzew NN kupiony z wyprzedaży...zakwitł, kwiaty są maleńkie.
Witaj! Monika79 mogę Ci tylko podpowiedzieć, zrób listę roślin które Ci się podobają...poczytaj na jakim stanowisku powinny rosnąć, słoneczne czy cienistym...do jakiej wielkości, wysokości dorastają. Nastaw się na konkretne kolory. W sezonie co tydzień coś kwitnie, najlepiej podglądać w szkółkach co w danym czasie ładnie wygląda. Do małych ogrodów też można dobrać coś fajnego. Szybko zapełnisz rabaty, przeróbki będą na pewno konieczne...każdy na początku eksperymentuje. Żeby rabatki nie były na początku puste, najlepiej posadzić rośliny jednoroczne. Powodzenia
Krzew NN kupiony z wyprzedaży...zakwitł, kwiaty są maleńkie.
-
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu ten krzew NN na wyprzedaży to przypadkiem nie jagoda kamczacka?, moja ma takie kwiaty.
Piękna wiosenka u Ciebie, sasanki cudowne i ogólne widoczki już się ładnie zielono, kolorowo prezentują.
Zazdraszczam pierwszego koszenia, uwielbiam zapach tej soczystej trawy. Pewnie za tydzień też będę kosić, na razie z Julą musiałyśmy zadowolić się zapachami koszonej trawy pod blokiem, a wiesz jaka to czasami może być mieszanka zapachowa
Piękna wiosenka u Ciebie, sasanki cudowne i ogólne widoczki już się ładnie zielono, kolorowo prezentują.
Zazdraszczam pierwszego koszenia, uwielbiam zapach tej soczystej trawy. Pewnie za tydzień też będę kosić, na razie z Julą musiałyśmy zadowolić się zapachami koszonej trawy pod blokiem, a wiesz jaka to czasami może być mieszanka zapachowa
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Aniu piekne okazy rh
Czy dalej chcesz żywokost?
Czy dalej chcesz żywokost?
Re: Ogród przy domu
Dorotko możliwe że to jagoda, nigdy na oczy nie widziałam jak kwitnie...wiem tylko jak wyglądają dojrzałe owoce. Przeczytałam że potrzebna jest jeszcze jedna, zapylacz. Wtedy lepiej owocują.
PEPSI oczywiście, pamiętam o wymianie...tylko mam mały problem jak go zabezpieczyć żeby liście się nie uszkodziły...
Migdałowiec karłowy, niedługo zakwitnie...
Kalina angielska, obsypała się pączkami kwiatowymi...
PEPSI oczywiście, pamiętam o wymianie...tylko mam mały problem jak go zabezpieczyć żeby liście się nie uszkodziły...
Migdałowiec karłowy, niedługo zakwitnie...
Kalina angielska, obsypała się pączkami kwiatowymi...
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Re: Ogród przy domu
Aniu,
toż to już wiosna pełną gębą u Ciebie - ja pierwsze koszenie zrobię dopiero w maju - ma razie trawa dopiero zaczęła rosnąć.
Niezmiennie podziwiam idealnie utrzymany skalniak
A ten krzew NN to borówka kamczacka, niebawem obrodzi smaczne owoce.
toż to już wiosna pełną gębą u Ciebie - ja pierwsze koszenie zrobię dopiero w maju - ma razie trawa dopiero zaczęła rosnąć.
Niezmiennie podziwiam idealnie utrzymany skalniak
A ten krzew NN to borówka kamczacka, niebawem obrodzi smaczne owoce.