Truskawkowa działka
- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Truskawkowa działka
A więc stało się - po 3 latach na forum, oglądania, podziwiania i narzekania na ciasne parapety to było do przewidzenia... Już w zeszłym roku podjęłam nieśmiałe poszukiwania, ale stan zdrowia nie pozwolił. Teraz jest lepiej, więc nie ma zmiłuj, szukamy dalej! I w końcu jest Ten ideał, ten kawałek ziemi, który przyciągał jak magnes. Od wczoraj jestem właścicielką (a właściwie dzierżawcą, do spółki z moją ciocią) 600m2 trawy i drzewek, czyli 2 połączonych działek rekreacyjnych
W poszukiwaniu działki obeszłam chyba wszystkie ogrody znajdujące się w sensownej odległości; w większości działkę mogłabym tylko od kogoś odkupić. Nie o to chodziło W końcu dotarłam do ogrodu położonego nieco dalej i to był strzał w dziesiątkę. Wolnych działek było sporo, większość w opłakanym stanie: rozpadające się, pełne śmieci altany, porośnięte trawą górki ziemi, kłębowiska drzew i krzewów Dwie z nich wyglądały jednak inaczej, w miarę równo, sporo drzewek owocowych różnej wielkości, trochę słońca, trochę cienia... I tylko jedna podstawowa wada: brak altany Jednak wszystkie altany na wolnych działkach nie nadawały się kompletnie do niczego, taką z altaną mogłabym jedynie odkupić. Poza tym coś mnie ciągnęło do tego miejsca, nie mogłam przestać o nim myśleć
Tak oto nie mam altany, wiedzy i za wiele pieniędzy, ale za to mnóstwo chęci I nie pamiętam kiedy byłam tak szczęśliwa
A czemu truskawkowa działka? Dzisiaj byłam na pierwszej dokładniejszej "inspekcji włości" i zaskoczenie - wszędzie rosną truskawki! Zauważyłam je poprzednim razem, ale na innych opuszczonych działkach też były... w niektórych miejscach. Tutaj objęły cały teren w posiadanie. W trawniku - truskawki, pod drzewami - truskawki, na słońcu - truskawki, w najgłębszym cieniu - truskawki Nawet niektóre już kwitły:
Sporo też było szczawiu (kwaśna ziemia?) ale nazwa "truskawkowo-szczawiowa działka" to już przesada
Zacznę od "przeglądu włości" - te wszystkie zdjęcia robiłam stojąc w alejce - na lewo od tego krzaka na pierwszym planie jest granica działki:
Środek działki, tutaj są małe i średnie drzewka:
Środek, zdjęcie robione z drugiej strony, złapało się jedno z większych drzew:
Część z największymi drzewami, na prawo od nich jest granica:
I zdjęcie robione ze środka działki, widać "prezent" od sąsiadów
Ciąg dalszy na pewno nastąpi
W poszukiwaniu działki obeszłam chyba wszystkie ogrody znajdujące się w sensownej odległości; w większości działkę mogłabym tylko od kogoś odkupić. Nie o to chodziło W końcu dotarłam do ogrodu położonego nieco dalej i to był strzał w dziesiątkę. Wolnych działek było sporo, większość w opłakanym stanie: rozpadające się, pełne śmieci altany, porośnięte trawą górki ziemi, kłębowiska drzew i krzewów Dwie z nich wyglądały jednak inaczej, w miarę równo, sporo drzewek owocowych różnej wielkości, trochę słońca, trochę cienia... I tylko jedna podstawowa wada: brak altany Jednak wszystkie altany na wolnych działkach nie nadawały się kompletnie do niczego, taką z altaną mogłabym jedynie odkupić. Poza tym coś mnie ciągnęło do tego miejsca, nie mogłam przestać o nim myśleć
Tak oto nie mam altany, wiedzy i za wiele pieniędzy, ale za to mnóstwo chęci I nie pamiętam kiedy byłam tak szczęśliwa
A czemu truskawkowa działka? Dzisiaj byłam na pierwszej dokładniejszej "inspekcji włości" i zaskoczenie - wszędzie rosną truskawki! Zauważyłam je poprzednim razem, ale na innych opuszczonych działkach też były... w niektórych miejscach. Tutaj objęły cały teren w posiadanie. W trawniku - truskawki, pod drzewami - truskawki, na słońcu - truskawki, w najgłębszym cieniu - truskawki Nawet niektóre już kwitły:
Sporo też było szczawiu (kwaśna ziemia?) ale nazwa "truskawkowo-szczawiowa działka" to już przesada
Zacznę od "przeglądu włości" - te wszystkie zdjęcia robiłam stojąc w alejce - na lewo od tego krzaka na pierwszym planie jest granica działki:
Środek działki, tutaj są małe i średnie drzewka:
Środek, zdjęcie robione z drugiej strony, złapało się jedno z większych drzew:
Część z największymi drzewami, na prawo od nich jest granica:
I zdjęcie robione ze środka działki, widać "prezent" od sąsiadów
Ciąg dalszy na pewno nastąpi
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Truskawkowa działka
No to juz masz coś swojego.
Jestem ciekawa, czy ten sad będzie się zmieniał.
Czy rabaty kwiatowe powstaną ??
Jestem ciekawa, czy ten sad będzie się zmieniał.
Czy rabaty kwiatowe powstaną ??
- Blueberry
- Kontakt:
Witam w moim wątku sad trzeba trochę "okiełznać", nie mam zamiaru wycinać drzew, zwłaszcza tych dużych, ale poprzycinać to i owszem. A kwiaty są moim głównym celem, planuję też trochę warzyw. Najpierw jednak muszę wysprzątać, odchwaścić i wyrównać cały teren.
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Natalio trzymam kciuki i życzę cierpliwości i radości z tworzenia własnego ogrodu.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Natalio jestem ja też na twojej nowej działeczce
Masz już swój kawałek ziemi to teraz trochę pracy i powstanie kolejny piękny zakątek .Jak już jest gdzie sadzić to teraz poleci jak nic ,wiem bo sama nie tak dawno zaczynałam bo dopiero zaczął się trzeci rok jak działam ze swoim ogrodem .A czas tak szybko leci zwłaszcza jak się dużo ma pracy ,ale potem te efekty naszych zmagań bardzo cieszą .Ja czekam na dalsze relacje z twoich zmian na działce,życzę powodzenia i wytrwałości.Pozdrawiam
Masz już swój kawałek ziemi to teraz trochę pracy i powstanie kolejny piękny zakątek .Jak już jest gdzie sadzić to teraz poleci jak nic ,wiem bo sama nie tak dawno zaczynałam bo dopiero zaczął się trzeci rok jak działam ze swoim ogrodem .A czas tak szybko leci zwłaszcza jak się dużo ma pracy ,ale potem te efekty naszych zmagań bardzo cieszą .Ja czekam na dalsze relacje z twoich zmian na działce,życzę powodzenia i wytrwałości.Pozdrawiam
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Jej jak cudnie wpisuje się i będę gościem.
Pyszny temat.
Pyszny temat.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Kochana nie masz altany ,ale masz coś o wiele ważniejszego w upalne dni - bo chyba widziałam studnię a uwierz mi brak wody na działce w takie upalne lato jak ubiegłego roku to masakra. Ja musiałam wozić wodę w czym tylko się dało z domu i ciągle było mało. Powolutku i jakąś altankę skombinujesz
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałaś ochotę pod iglicę , byłaś ?
- Blueberry
- Kontakt:
Dorotko dziękuję
Beatko o to mi właśnie chodziło - o pracę, a nie o "gotowca", i o możliwość tworzenia
Kasiu dziękuję
Adamanno tak, to studnia nie jest "prywatna" (bo i takie niektórzy tu mają), ale miałam akurat szczęście, bo w tej alejce jest ich niewiele. Nie wiem tylko, ile wody będzie w niej latem, już teraz nie ma za dużo
Karolino nie dotarłam w końcu, na działce wtedy robiłam
Dziękuję wszystkim odwiedzającym, nie spodziewałam się aż takiego zainteresowania Mam jeszcze trochę zdjęć, a że jutro lub pojutrze jadę na działkę, na pewno powstaną nowe Zrobiłam zdjęcia niektórym roślinom, jeśli macie już teraz jakieś rady/sugestie będę bardzo wdzięczna, bo zielona jestem jak trawa na mojej działce
Jakiś krzak... nie mam pojęcia co to może być:
Koło studni rośnie sobie różane kłębowisko:
Sporo tego rośnie - rozchodnik jakiś?
Sporo irysów ukrywa się w trawie na bardziej słoneczniej części działki:
Mam pytanie, czy to powód do zmartwień? Zauważyłam takie przebarwienia na kilku drzewach:
Podczas pierwszej wizyty zauważyłam z tyłu drzewo inne niż pozostałe, myślałam, że to jakieś liściaste. Okazało się że to orzech Jest bardzo duży, trudno mu zrobić zdjęcie:
A za orzechem kolejna niespodzianka - leszczyna
Beatko o to mi właśnie chodziło - o pracę, a nie o "gotowca", i o możliwość tworzenia
Kasiu dziękuję
Adamanno tak, to studnia nie jest "prywatna" (bo i takie niektórzy tu mają), ale miałam akurat szczęście, bo w tej alejce jest ich niewiele. Nie wiem tylko, ile wody będzie w niej latem, już teraz nie ma za dużo
Karolino nie dotarłam w końcu, na działce wtedy robiłam
Dziękuję wszystkim odwiedzającym, nie spodziewałam się aż takiego zainteresowania Mam jeszcze trochę zdjęć, a że jutro lub pojutrze jadę na działkę, na pewno powstaną nowe Zrobiłam zdjęcia niektórym roślinom, jeśli macie już teraz jakieś rady/sugestie będę bardzo wdzięczna, bo zielona jestem jak trawa na mojej działce
Jakiś krzak... nie mam pojęcia co to może być:
Koło studni rośnie sobie różane kłębowisko:
Sporo tego rośnie - rozchodnik jakiś?
Sporo irysów ukrywa się w trawie na bardziej słoneczniej części działki:
Mam pytanie, czy to powód do zmartwień? Zauważyłam takie przebarwienia na kilku drzewach:
Podczas pierwszej wizyty zauważyłam z tyłu drzewo inne niż pozostałe, myślałam, że to jakieś liściaste. Okazało się że to orzech Jest bardzo duży, trudno mu zrobić zdjęcie:
A za orzechem kolejna niespodzianka - leszczyna
Pozdrawiam, Natalia
Pozdrawiam, Natalia
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Orzech rzeczywiscie pokaznych rozmiarow ale za to całe lato bedziesz miala miejsce gdzie schowasz się przed słońcem. Natalio różę ktorą pokazałaś bym doprowadziła do porządku, weż sekator i ją poprzycinaj dopóki, poskracaj długie pędy, nadaj jej kształtu ona sobie poradzi i na pewno jeszcze zakwitnie.
Roślinka którą pokazujesz na dłoni na ten czas trudna do identyfikacji.
pozdrawiam
Roślinka którą pokazujesz na dłoni na ten czas trudna do identyfikacji.
pozdrawiam
- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Jak fajnie masz działeczkę
Ja za swoją chodziłam dwa lata, będzie teraz na niej 5 sezon a dalej jest na niej bałagan i pobojowisko My mieliśmy malutką drewnianą altankę ale stawialiśmy nową murowaną a wiadomo - wymaga to sporo czasu i zasobów finansowych ale powoli do przodu
Trzymam kciuki za Twoją działeczkę i kibicuję ci z całego serca
Ja za swoją chodziłam dwa lata, będzie teraz na niej 5 sezon a dalej jest na niej bałagan i pobojowisko My mieliśmy malutką drewnianą altankę ale stawialiśmy nową murowaną a wiadomo - wymaga to sporo czasu i zasobów finansowych ale powoli do przodu
Trzymam kciuki za Twoją działeczkę i kibicuję ci z całego serca
Pozdrawiam, Monika
Zielony świat Moniki cz. 9
Zielony świat Moniki cz. 9
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Super.Masz już swój skrawek ziemi
Będę zaglądać.I pierwsze roślinki są w 'spadku'.Super.
Co do krzaka,który pokazujesz-obstawiam żółte śliwki
To dobrze,że nie planujesz wycinać dużych drzew,bo jednak cień jest potrzebny w ogrodzie.Ja całe lato spędzam schowana od palącego słońca
Będę zaglądać.I pierwsze roślinki są w 'spadku'.Super.
Co do krzaka,który pokazujesz-obstawiam żółte śliwki
To dobrze,że nie planujesz wycinać dużych drzew,bo jednak cień jest potrzebny w ogrodzie.Ja całe lato spędzam schowana od palącego słońca
-
- 500p
- Od: 3 gru 2014, o 11:29
Gratuluję działeczki
Tylko proszę teraz doniczkowców nie zaniedbywać hihihi bo co będę oglądać
Tutaj też oczywiście będę zaglądać, bo już wyglada pięknie.
Tylko proszę teraz doniczkowców nie zaniedbywać hihihi bo co będę oglądać
Tutaj też oczywiście będę zaglądać, bo już wyglada pięknie.