Kolcowój chiński, jagody goji (Lycium chinense) Cz.2
- Nanavel
- 200p
- Od: 5 mar 2014, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kolcowój chiński, jagody goji (Lycium chinense) Cz.2
Poprzednia część znajduje się tutaj
Rok temu posadziłam, kupiona przez all. Posadziłam w rogu siatki tam gdzie mój owczarek podhalański biega w tą i nazad. Nigdy nie jadłam owoców więc nie mam porównania, cudów się nie spodziewałam ale czytałam w wątku że krzew o wyjątkowej żywotności I o dziwo sprawdziło się, przyjął się mimo wielokrotnego zadeptania i połamania. Doczekałam się kwiatków i owoców. Powiem szczerze że owoc jeden spróbowałam i był paskudny bleh. Ale kwiatki urocze, a owoce dekoracyjne będę traktowała jak te na irdze raczej nie do konsumpcji więc podejrzewam ze nie mam tej odmiany jadalnej. Zobaczymy jak sobie poradzi po zimie w drugim sezonie
Rok temu posadziłam, kupiona przez all. Posadziłam w rogu siatki tam gdzie mój owczarek podhalański biega w tą i nazad. Nigdy nie jadłam owoców więc nie mam porównania, cudów się nie spodziewałam ale czytałam w wątku że krzew o wyjątkowej żywotności I o dziwo sprawdziło się, przyjął się mimo wielokrotnego zadeptania i połamania. Doczekałam się kwiatków i owoców. Powiem szczerze że owoc jeden spróbowałam i był paskudny bleh. Ale kwiatki urocze, a owoce dekoracyjne będę traktowała jak te na irdze raczej nie do konsumpcji więc podejrzewam ze nie mam tej odmiany jadalnej. Zobaczymy jak sobie poradzi po zimie w drugim sezonie
Re: Kolcowój chiński ( Lycium Chinense )Jagody goji
Owoce na moim były duże i słodkie Miałam odmianę ,,New Big" ze szkółki Marczyńskiego. W zeszłym roku krzaki powędrowały na kompost robiąc miejsce aronii, rokitnikowi i dereniowi
Kasia
Witam,
Proszę o poradę. Na trzech moich jednorocznych krzewach są te same objawy. Wszystkie zasadzone latem ubiegłego roku, więc nie miałem jeszcze możliwości zobaczyć jak liście prawidłowo rozwijają się wiosną.
Czy objawy na liściach to skutek działania mrozu, złego pH podłoża (piaszczyste), czy może choroby? A może wszystko jest dobrze?
Proszę o poradę. Na trzech moich jednorocznych krzewach są te same objawy. Wszystkie zasadzone latem ubiegłego roku, więc nie miałem jeszcze możliwości zobaczyć jak liście prawidłowo rozwijają się wiosną.
Czy objawy na liściach to skutek działania mrozu, złego pH podłoża (piaszczyste), czy może choroby? A może wszystko jest dobrze?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie masz przypadkiem zasadowej ziemi? Wygląda to na tragiczny brak żelaza i miedzi , być może spowodowany zbyt wysokim pH.
Ziemia jest raczej kwaśna. Na trawnikach mam problem z mchem.
Obok rosną jagody kamczackie i borówki amerykańskie. One nie mają żadnych objawów
braku żelaza (na tym etapie rozwoju liści).
Czy oprysk nawozem zawierającym chelat żelaza mógłby pomóc?
Obok rosną jagody kamczackie i borówki amerykańskie. One nie mają żadnych objawów
braku żelaza (na tym etapie rozwoju liści).
Czy oprysk nawozem zawierającym chelat żelaza mógłby pomóc?
-
Nie zaszkodzi.A mech mam u siebie na trawniku przy pH powyżej 7.
Zatem szybko zastosuje oprysk nawozem z chelatem żelaza.
Dziękuję bardzo za pomoc.
Dziękuję bardzo za pomoc.
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Witam .gdzieś czytałam że jagody Goi na świeżo są właśnie albo mogą zaszkodzić a po zasuszeniu nadają się a nawet potrafią być lecznicze dzięki swej zawartości.Czy to może być prawdą?
-
Psiankowate bywają trujące szczególnie nie dojrzałe.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Dojrzałe owoce kolcowoju chińskiego jedzone na surowo nie są trujące. Jednorazowo nie spożywać kilogramami, bo może zmulić jak np.po czereśniach zjedzonych w takiej samej ilości. Zielone mogą być trujące, ale po co takie jeść, a tym samym po co mówić o trujących właściwościach świeżych owoców kolcowoju.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
domator
U mnie jeden z krzewów wygląda podobnie. Rosnąca obok inna odmiana ma bardziej zielone ulistnienie. Taki sam objaw bladych, zielonożółtych liści zaobserwowałam też u niektórych floksów, tych które najwcześniej ruszyły na wiosnę. Stąd też obstawiałam niedobór światła słonecznego połączony z niskimi temperaturami. Aczkolwiek wersji ze zbyt zasadowym pH też nie wykluczam - tylko czy wówczas chloroza nie powinna wystąpić u wszystkich roślin rosnących w danym miejscu?
U mnie jeden z krzewów wygląda podobnie. Rosnąca obok inna odmiana ma bardziej zielone ulistnienie. Taki sam objaw bladych, zielonożółtych liści zaobserwowałam też u niektórych floksów, tych które najwcześniej ruszyły na wiosnę. Stąd też obstawiałam niedobór światła słonecznego połączony z niskimi temperaturami. Aczkolwiek wersji ze zbyt zasadowym pH też nie wykluczam - tylko czy wówczas chloroza nie powinna wystąpić u wszystkich roślin rosnących w danym miejscu?
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- MartisM
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 14 mar 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też tak wyglądają teraz młode listki. Może rzeczywiście od zimna. Ostatnio było też kilka nocy z przymrozkami. Obok mojego kolcowoju rosną aktinidie i oprócz tego, że młode liście im przymroziło, to wyglądają ok.
Pozdrawiam Marta
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
Zapraszam do mojego wątku
Bananowiec i inne egzotyki w gruncie - kolorowy ogród z jagodowym zakątkiem
- patryk10015
- 500p
- Od: 1 maja 2015, o 20:05
U mnie również na jednym listki tak wyglądają a na drugim który rośnie obok ledwo co pąki zaczęły się rozwijać