Truskawki - ostrożnie z nawożeniem

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
Awatar użytkownika
ANTOŚ
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 kwie 2006, o 18:51

Truskawki - ostrożnie z nawożeniem

Post »

Głupota ludzka nie zna granic ....dokładnie to przysłownie muszę dopasować do siebie....
Sporo na forum naczytalem sie o wywarach, wyciągach i gnojówkach z cebuli , czosnku, pokrzyw ,wrotycza itp. no i oczywiscie wprowadziłem sporo z nich do ochrony roślin na mojej dzialeczce ...Wszystko było ok. pięknie i ekologicznie do czasu kiedy ...nie wiadomo skąd przyszedł mi do głowy pomysł aby zrobic gnojówkę z piołuna - bylicy...i porządnie podlałem tym własnoręcznie sporządzonym preparatem po zagonie z truskawkami...... to było dokładnie z 10 dni temu kiedy dopiero zaczynały dojrzewac......U nas na Pomorzu dojrzewaja nieco później ...Truskawki wyrosły piękne ...dorodne ...przepięknie wybarwione ....a poniewaz moja zona wczoraj miala imieniny / 1 lipca / zaserwowaliśmy na stól gosciom te największe , najdorodniejsze...prosto z krzaka ...jak to sie mówi...To co działo sie potem, lepiej chyba pominę...
PODSUMOWANIE :
Po kilku godzinach twarde, jędrne truskawki zamieniły się w miekkie jakby napompowane i wyjęte prosto z kompotu , zachowujac przy tym swój poprzedni atrakcyjny wygląd , a te które pozostawały jeszcze twarde w smaku przypominały cos pomiedzu zgnilizna, pleśnią i ugotowanym gorzkim ziemniakiem...Najadłem sie wstydu i tyle....a nie truskawek...
PYTANIE :
Cy Ktos z Was doradzi mi jak uratować jeszcze w tym sezonie zagon dopiero co wchodzących w owocowanie truskawek i co własciwie mogło sie stac ?????
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

Nie wiem czy pomoże, przelej porządnie ziemie wodą może wypłucze się "nawóz".Z tym,że to co wchłonęły już rośliny chyba jest nieodwracalne.
Ta teoria jest tylko moja,mogę się mylić.
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

wszystko co teraz zrobisz "zaowocuje" w przyszłym roku. niestety :oops:
no chyba że twoje truskawki zakwitną raz jeszcze
broniusz
Broniusz
Awatar użytkownika
Omorica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 cze 2006, o 21:52

Post »

Obawiam sie ze jedyne co ci pozostało to czekac do przyszłego sezonu.Przytnij je i podsyp.
Schudnąć to tak trochę umrzeć.(Garfield)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podlewaj truskawki dużą ilością wody przez kilka dni. Z czasem zapach przejdzie.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
ANTOŚ
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wszystkim , którzy PODPOWIEDZIELI i COS DORADZILI w temacie moich truskawek bardzo serdecznie dziękuję.... Płukanie juz sie zaczeło ...ale czuje , ze ten sezon truskawkowy moge faktycznie miec z głowy....

Ale tak przy okazji ...może któreś z Was spróbuje mi wytłumaczyc dlaczego akurat bylica-piolun tak podzialała...na drugiej grządce z truskawkami stosowałem naprzemian podlewanie z pokrzywy i mniszka lekarskiego i tam truskawki sa nieco mniejsze / o...to też ciekawostka / ale w smaku są ok.
Dociekliwy

Post »

Antosiu ja podlewam ogórki rozcieńczoną gnojowicą z pokrzywy . O tym że ta nie zaszkodzi w smaku ogórków dowiedziałem się od działkowiczki z wieloletnim stażem ( ponad 40 lat ) , która tak też postępowała i ogórki były OK.

W twoim przypadku zaszkodziła bylica - piołun .
Patrz tu :
http://parda.w.interia.pl/025.html
i na związki jakie są w tej roślinie .
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

A gdzie wyczytałeś by z bylicy - piołun zrobić gnojówkę i podlać nią truskawki. Na pewno nie z tematu: Preparaty roślinne stosowane w ochronie roślin http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=253
Bylica – piołun
Działanie wyciagu: zwalcza mszyce, mrówki, bielinka kapustnika, przędziorki, rdzę wejmutkowo-porzeczkową,
Działanie naparu: zwalcza połyśnicę marchwiankę, śmietkę cebulankę, owocówkę jabłkóweczkę, różne choroby grzybowe.
Działanie ...
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
ANTOŚ
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Przyznaje sie bez bicia ..to była całkowicie moja inicjatywa...Faktycznie na tej stronie były tylko przepisy na napar i wyciąg ...a ponieważ nazbierałem bylicy nieco więcej postanowiłem na bazie innych przepisów zrobic takze gnojowice ...tylko nie przewidziałem , ze powstanie tak mocny i inwazyjny negatywnie roztwór / zapch był więcej niz....przykry /. :cry:
Dociekliwy

Post »

Bylica piołun zawiera spore ilości tujonu - silnie toksycznego związku , stąd jej stosowanie powinno być rozważne .
http://www.zdrowemiasto.pl/i/2/korzenie-zdrowia.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tujon
Awatar użytkownika
ANTOŚ
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo serdeczne dzięki ... Właśnie na taką odpowiedź czekałem ...Teraz wiem dlaczego przybrałeś taki nick..bo faktycznie JESTEŚ BARDZO DOCIEKLIWY... Podałeś mi fantastyczne stronki , na których znalazłem dodatkowe wiadomości o piołunie a także pokrzywie, miniszku , konwalii i wielu innych chwastach i ziołach ... Jeżeli pozwolisz...POLECAM JE WSZYSTKIM , ktorzy próbują wprowadzić chociaż troszkę ochrony ekologicznej na swoje działki i ogrody oraz chcą poznać jaką wspaniałą domową aptekę mamy na polach i łakach.. Warto poczytać i zastosować ...teraz oczywiście z umiarem i rozwagą. DOCIEKLIWY ...tak trzymaj...:D :D :D ANTOŚ jest Twoim dłużnikiem....
Dociekliwy

Post »

Antoś - jesteśmy tu i pisujemy w celu wzajemnej pomocy i wymiany swych doświadczeń .
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Gnojówka - jak często?

Post »

Zrobiłam gnojówkę z pokrzywy i z obornika. Pytanie jak powyżej: jak często podlewać tymi nawozami poszczególne rośliny tzn. warzywa i drzewka owocowe?
Aśka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”