Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pomidory-choroby i szkodniki cz.15
Poprzednia część wątku jest tutaj Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
Witam.
Wczoraj zauważyłem coś niepokojącego na jednym z krzaków w tunelu foliowym:
Z początku myślałem, że to chłodniejsze powietrze powoduje że górne młode łodygi tak reagują ale liście zaczęły się robić szare i ciemne dołem. Nie usychają tylko robią się takie "obkurczone".
Co to może być, bo na pewno jeszcze nie czas na ulubioną zarazę.
Z góry dziękuję.
Witam.
Wczoraj zauważyłem coś niepokojącego na jednym z krzaków w tunelu foliowym:
Z początku myślałem, że to chłodniejsze powietrze powoduje że górne młode łodygi tak reagują ale liście zaczęły się robić szare i ciemne dołem. Nie usychają tylko robią się takie "obkurczone".
Co to może być, bo na pewno jeszcze nie czas na ulubioną zarazę.
Z góry dziękuję.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.14
Szara pleśń?
Jak z wietrzeniem tego tunelu?
Pozdrawiam
Bea
Jak z wietrzeniem tego tunelu?
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczywiście spowodowana przenawożeniem , szczególnie azotem.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
wampir_wawelski jaka związana łodyga
A właściwie to...
Czy pomidor (właściwie jego łodyga) nie ma nic przeciwko takiemu mocnemu okręcaniu sznurkiem? Ma to jakiś wpływ na coś?
Pozdrawiam
Marta
A właściwie to...
Czy pomidor (właściwie jego łodyga) nie ma nic przeciwko takiemu mocnemu okręcaniu sznurkiem? Ma to jakiś wpływ na coś?
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
Przesadziłem z gnojówką pokrzywową...ekopom pisze:Oczywiście spowodowana przenawożeniem , szczególnie azotem.
Dzięki.
Wcześniej pisałeś, że w gnojówce z pokrzywy nie ma azotuekopom pisze:Oczywiście spowodowana przenawożeniem , szczególnie azotem.
Problem z pomidorami w gruncie
Witam, jestem początkującym działkowiczem. W tym roku pierwszy raz posadziłem pomidory w gruncie. Wczesną wiosną przekopałem słabo przekompostowany obornik na poletku z pomidorami. Pomidory wysadziłem ok. 10 maja, więc mają już miesiąc. Przy sadzeniu podsypałem je lekko azofoską dookoła, tydzień później spryskałem miedzianem i nawozem interwencyjnym, potem podlewałem co tydzień gnojówką. Parę dni temu coś się zaczęło dziać z trzema pomidorami. Najmłodsze liście na wierzchołkach zaczęły się zwijać do środka i karłowacieć. Nie zauważyłem żadnych zmian na liściach typu przebarwienia, plamy, nekrozy. Mszycy nie ma, liście nie przysychają, tylko się skręcają i karłowacieją. Szukałem na forum przyczyny i nie mam pojęcia, czy to skutek przenawożenia, niedoboru jakiegoś składnika, złego odczynu pH gleby, czy liściozwój/rak bakteryjny.
Załączam zdjęcia, trochę mi nie wyszły, ale może będzie widać te liście. Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Dziękuję z góry.
Jeżeli nic się nie da odczytać ze zdjęć, jutro wrzucę lepsze.
http://images78.fotosik.pl/664/06329beb2231d10c.jpg
http://images76.fotosik.pl/665/4d1fd75d5e276847.jpg
http://images78.fotosik.pl/664/707e99a9774467a5.jpg
http://images77.fotosik.pl/665/5a8caefc1c22975a.jpg
Za duże zdjęcia- mod.jokaer.
Załączam zdjęcia, trochę mi nie wyszły, ale może będzie widać te liście. Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu. Dziękuję z góry.
Jeżeli nic się nie da odczytać ze zdjęć, jutro wrzucę lepsze.
http://images78.fotosik.pl/664/06329beb2231d10c.jpg
http://images76.fotosik.pl/665/4d1fd75d5e276847.jpg
http://images78.fotosik.pl/664/707e99a9774467a5.jpg
http://images77.fotosik.pl/665/5a8caefc1c22975a.jpg
Za duże zdjęcia- mod.jokaer.
- anika24
- 50p
- Od: 6 wrz 2012, o 19:59
Witaj,
Zastanawia mnie po co dawałaś azofoskę i kolejne nawozy skoro pomidorki miały już zmieszany obornik? Przenawoziłaś je, stąd te zwijające się listki. Nie dawaj już na razie gnojówek, jedynie wodę i czas żeby mogły jakoś przetrawić to co już im zaaplikowałaś.
Zastanawia mnie po co dawałaś azofoskę i kolejne nawozy skoro pomidorki miały już zmieszany obornik? Przenawoziłaś je, stąd te zwijające się listki. Nie dawaj już na razie gnojówek, jedynie wodę i czas żeby mogły jakoś przetrawić to co już im zaaplikowałaś.
Pozdrawiam, Anita:)
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Rzeczywiście przenawożone. Jestem w tym specjalistką niestety W tym roku moje krzaczki "tylko" weszły w stan wegetatywny, chyba za sprawą tego że miały nadmiar i azotu i fosforu, ale już zwalniają tempo, może nie będzie tak źle. U mnie któregoś roku nawet stożki wzrostu i kwiatostany się nie rozwijały z powodu zbyt dużej ilości azotu.
- anika24
- 50p
- Od: 6 wrz 2012, o 19:59
Co za dużo to niezdrowo . Jeśli ziemia była nawożona to nie wolno przesadzać bo takie są potem skutki. Moje 61 pomidorków ładnie sobie rośnie. 51 mam pod daszkiem w stylu ostatniej szansy a pozostałe 10 pod chmurką. Dostały przed wsadzeniem do ziemi obornik i kompost i póki co nie wykazują żadnych niedoborów ani podejrzanych zmian na liściach.
Zabawę z pomidorami zaczęłam 4 lata temu. W tym roku mam po kilka sadzonek takich odmian jak:
Bawole serce,
Corazon,
Malinowy olbrzym,
Malinowy Ożarowski,
Marmande,
Kmicic,
Faworyt,
Moneymaker,
Koralik,
yelow pear shaped
i jakaś czerwona drobnakoktajlówka jeszcze chyba cherrola
Przy okazji się poprawiam bo zrobiłam z Pana-Panią;)
Zabawę z pomidorami zaczęłam 4 lata temu. W tym roku mam po kilka sadzonek takich odmian jak:
Bawole serce,
Corazon,
Malinowy olbrzym,
Malinowy Ożarowski,
Marmande,
Kmicic,
Faworyt,
Moneymaker,
Koralik,
yelow pear shaped
i jakaś czerwona drobnakoktajlówka jeszcze chyba cherrola
Przy okazji się poprawiam bo zrobiłam z Pana-Panią;)
Pozdrawiam, Anita:)
Witam,
moje pomidorki mają wilki które w większości przypadku są fioletowe. Może nie całe ale znacznie.
Dodatkowo na kilku krzakach przy nowych listach mam obwódki liści fioletowawe. Czy to oznacza brak potasu i czy polecacie zrobić jakiś oprysk. Mam magiczną siłę substrala, ale nie wiem czy użyć go, ponieważ woję się że mogę użyć zbyt dużej ilości azotu przez to, a wydaje mi sie że jakiś czas temu miałem z nim problem, bo liście górne mi się zwijały + dość mocno większość krzaków mi "poszła w liście"
Z góry dziękuje
moje pomidorki mają wilki które w większości przypadku są fioletowe. Może nie całe ale znacznie.
Dodatkowo na kilku krzakach przy nowych listach mam obwódki liści fioletowawe. Czy to oznacza brak potasu i czy polecacie zrobić jakiś oprysk. Mam magiczną siłę substrala, ale nie wiem czy użyć go, ponieważ woję się że mogę użyć zbyt dużej ilości azotu przez to, a wydaje mi sie że jakiś czas temu miałem z nim problem, bo liście górne mi się zwijały + dość mocno większość krzaków mi "poszła w liście"
Z góry dziękuje
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Kolor fioletowy, to brak fosforu w roślinie, bo w ziemi może być, ale przy zbyt niskiej temperatury, czy za wysokiego pH , pomidor nie może go pobrać.
pozdrawiam Ludwik