Winorośle i winogrona cz. 6
- anika24
- 50p
- Od: 6 wrz 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Winorośle i winogrona cz. 6
Adres części poprzedniej - 5
Posiadam 4 letni krzew Nadjeżdy Azos. W zeszłym roku miała 3 dość spore grona, w tym po przerzedzeniu zostało 8. Prowadzę ją w formie guyota jednoramiennego, ale myślę o royacie. Czy te 8 gron dla 4 letniego krzewu nie będzie zbyt dużym obciążeniem?? Dodam że rośnie pod południowa ściana budynku, odległość od innych krzewów to 2 metry. Jak dotąd nie chorowała, jedynym szkodnikiem w jej przypadku były w zeszłym roku wspominane tu osy.
Posiadam 4 letni krzew Nadjeżdy Azos. W zeszłym roku miała 3 dość spore grona, w tym po przerzedzeniu zostało 8. Prowadzę ją w formie guyota jednoramiennego, ale myślę o royacie. Czy te 8 gron dla 4 letniego krzewu nie będzie zbyt dużym obciążeniem?? Dodam że rośnie pod południowa ściana budynku, odległość od innych krzewów to 2 metry. Jak dotąd nie chorowała, jedynym szkodnikiem w jej przypadku były w zeszłym roku wspominane tu osy.
Pozdrawiam, Anita:)
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Re: Winorośle i winogrona cz. 5
Royat=krótkie cięcie.Jesteś pewna że Nadieżda w tej formie będzie owocować?anika24 pisze: Prowadzę ją w formie guyota jednoramiennego, ale myślę o royacie.
- anika24
- 50p
- Od: 6 wrz 2012, o 19:59
Hm... masz rację, nie pomyślałam. To zostanie ta forma co teraz, ewentualnie zostawię dłuższe strzałki. Pytanie co z tymi gronami. Krzew nie jest jeszcze zbyt pokaźny, na razie zostawiłam po jednym kwiacie na latorośl, bo zawiązała po 3 na każdej
Pozdrawiam, Anita:)
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Nadieżda Azos z pierwszego i drugiego pąka (Royat) zawiązuje zazwyczaj tylko jeden kwiatostan. Z wyższych są to dwa ładniejsze kwiatostany. Jeżeli ma to być forma zbliżona do Royata to nie widzę przeszkód ale raczej dłuższe cięcie czopów.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Może to być brak magnezu
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Choroba fizjologiczna- tak niedobór, ale może być i innego pierwiastka albo ogólnie słaba kondycja korzeni. Napisz jakie to stare i jak rośnie.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Młode krzewy często przebarwiają liście na różne kolory. Jest to najczęściej skutek problemów z przyswajaniem mikroelementów i nie koniecznie są to niedobory w glebie. Częściej powodem jest jeszcze słabo rozbudowany system korzeniowy, który nie daje rady. Starsze krzewy radzą sobie już lepiej i rzadziej pokazują coś takiego. Można pomagać nawożeniem dolistnym.
Piotr
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
A, czyli jednak coś mu nie smakuje gleba albo podglebie. Jaką masz ziemię, nie za kwaśna aby?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Re: Winorośle i winogrona cz. 6
U mnie przerobowe po kwitnieniu już w fazie zielonego groszku natomiast deserowe kwitną,przegapiłem a raczej nie miałem kiedy zrobić oprysku przed kwitnieniem teraz czekam aż deserowe zawiążą owoce i zrobię pierwszy oprysk(mam nadzieję że się nic nie wydarzy )
- Pozdrawiam Jurek
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Re: Winorośle i winogrona cz. 6
Przytnij, usuń grona - ma jeszcze szansę się odbudować
per aspera ad astra