Saletra
Saletra
Witam,
Na swoją szklarenkę 6 x 3 m zużyłem 5 litrów roztworu 0,7% saletry (35 g saletry na 5 litrów wody) do oprysku pomidorów (profilaktycznie przeciwko zgniliźnie wierzchołokowej). Nie zauważyłem żadnych ubocznych skutków. Zaleca się oprysk owoców i zawiązków ale w praktyce okazało się to trudne więc odżywkę dostały w oprysku całe rośliny i tu mam pytanie. Razem z pomidorami w szklarni mam sałatę, bazylię i koperek. Czy muszę stosować jakiś okres karencji przy spożyciu tych roślin?
Na swoją szklarenkę 6 x 3 m zużyłem 5 litrów roztworu 0,7% saletry (35 g saletry na 5 litrów wody) do oprysku pomidorów (profilaktycznie przeciwko zgniliźnie wierzchołokowej). Nie zauważyłem żadnych ubocznych skutków. Zaleca się oprysk owoców i zawiązków ale w praktyce okazało się to trudne więc odżywkę dostały w oprysku całe rośliny i tu mam pytanie. Razem z pomidorami w szklarni mam sałatę, bazylię i koperek. Czy muszę stosować jakiś okres karencji przy spożyciu tych roślin?
Pozdrawiam
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Saletra wapniowa - karencja?
Nie wiem jak to jest z karencją ale w takich sytuacjach to przykrywam folią ( na czas oprysku) te rośliny których nie chcę przypadkowo opryskać.
Re: Saletra wapniowa - karencja?
Też tak staram się robić. Chodzi mi o to czy przy oprysku saletrą wapniową trzeba być aż tak wyczulonym jak np. przy KARATE, ACROBACIE, MOSPILANIE.... i innych środkach ochrony roślin. Saletra wapniowa to nawóz - czy wystarczy np. umycie sałaty i wypłukanie koperku....
Pozdrawiam
- Damiano12318
- 200p
- Od: 26 lip 2011, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Saletra wapniowa - temperatura przechowywania
jeśli bulo to opakowanie zamkniete to nie jeśli tak czesc azotu sie utlenila
Re: Saletra wapniowa - temperatura przechowywania
NieDaro65 pisze:Czy mogło to wpłynąć na jakość nawozu ??
--
Pozdrawiam
mm
Pozdrawiam
mm
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 lip 2012, o 17:47
Saletra
Witajcie,
w ubiegłym roku na początku lata posypałem trawnik azofoską i bardzo dobrze się zagęścił. Pod koniec sierpnia zasiałem trawę na pozostałym terenie gdzie jej nie było. Trawa miejscami zdążyła w miarę dobrze urosnąć jednak nie jest jeszcze gęsta. W niektórych miejscach tam gdzie jest mniej słońca trawy prawie w ogóle nie ma albo jest bardzo rzadka. Planuje na wiosnę nawieść ją aby w tym roku dobrze się zagęściła. Znajomy wspomniał mi coś o tym, że zamiast azofoski można posypać trawnik saletrą i jest ten sam efekt a saletra jest tańsza niż azfoska. Czy saletra nadaje się do tego i czy uzyskam również dobry efekt co przy azofosce? I czy się orientujecie jaka jest różnica w cenie? U mnie wiaderko azofoski kosztowało ok. 40 zł. Mam ok. 500 m2 tego trawnika ile razy i w jakich ilościach powinienem go nawozić?
Proszę o odpowiedź i wyrozumiałość
Pozdrawiam.
w ubiegłym roku na początku lata posypałem trawnik azofoską i bardzo dobrze się zagęścił. Pod koniec sierpnia zasiałem trawę na pozostałym terenie gdzie jej nie było. Trawa miejscami zdążyła w miarę dobrze urosnąć jednak nie jest jeszcze gęsta. W niektórych miejscach tam gdzie jest mniej słońca trawy prawie w ogóle nie ma albo jest bardzo rzadka. Planuje na wiosnę nawieść ją aby w tym roku dobrze się zagęściła. Znajomy wspomniał mi coś o tym, że zamiast azofoski można posypać trawnik saletrą i jest ten sam efekt a saletra jest tańsza niż azfoska. Czy saletra nadaje się do tego i czy uzyskam również dobry efekt co przy azofosce? I czy się orientujecie jaka jest różnica w cenie? U mnie wiaderko azofoski kosztowało ok. 40 zł. Mam ok. 500 m2 tego trawnika ile razy i w jakich ilościach powinienem go nawozić?
Proszę o odpowiedź i wyrozumiałość
Pozdrawiam.
Re: Saletra zamiast azofoski?
Saletry są różne, ale znajomemu chodzi pewnie o saletrę amonową. Ma w swoim składzie azot w formie azotanowej (szybko działającej) i amonowej oraz magnez. Natomiast azofoska jest nawozem wieloskładnikowym, oprócz azotu (również dwóch form) i magnezu, zawiera potas, fosfor, a z mikroelementów siarkę, bor i inne. Jeden i drugi nawóz nadaje się do nawożenia trawników ze względu na zawartość azotu, jednakże trawa samym azotem nie żyje i od czasu do czasu potrzebuje urozmaicenia. Spróbuj stosować zamiennie .
Re: Saletra zamiast azofoski?
Ano tak jest.Saletra to swoisty wyganiacz , ogromny potem jest przyrost masy zielonej.Ale na trawniki to ona się nie nadaje zbytnio , bo coś za coś i potem następuje zakwaszenie gleby.Jeżeli chcesz mieć ładny trawnik używać się powinno nawozów wieloskładnikowych.A najlepszy jest obornik przekompostowany lub rozrzucić na zimę nawet świeży .Resztę zebrać na wiosnę.Nie ładnie co prawda wygląda przez zimę , ale na wiosnę efekt widoczny tego babrania się w .....za przeproszeniem w gnoju
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Saletra amonowa ,a wapno z magnezem
witam mam pytanie .. jakies 2 tyg temu rozsiałem na trawe wapno z magnezem ... teraz chciałbym rozsiać trochę saletry amonowej zeby trawa dostała kopa nastart... problem w tym ze podobno nie mozna mieszać wapna z azotem,,, prawda to ?
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Re: Saletra amonowa ,a wapno z manezem pomoc
Jeżeli wapno jest węglanowe to krótko przed siewem możesz dać saletrę amonową ale ty chcesz dać na wzrost, więc nie polecam. To samo się tyczy wapna tlenowego - opis masz na worku z wapnem.
Podsumowując nie możesz mieszać.
Polifoskę możesz podać.
Podsumowując nie możesz mieszać.
Polifoskę możesz podać.
No tak ale przez jaki okres czasu wapno magnezowe dałem 2 tyg temu ... Jak długo muszę teraz czekać
? a taki nawóz moge dac? YARA VILA NAWÓZ DO TRAWY TRAWNIKÓW PROCOMPLEX ?
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Nie wiem co to za nawóz.
Po drugie nie wiem po co zimą sypiesz wapno na trawnik.
Po drugie nie wiem po co zimą sypiesz wapno na trawnik.