Cis - wymagania,cięcie,przesadzanie
Cis - wymagania,cięcie,przesadzanie
Chciałabym zmienić troszke aranżację w moim ogrodzie. Niestety wiąże się to z przesadzeniem cisa, który już jest calkiem spory ok. 1,5m. Wiem, że najlepszym momentem byłaby wiosna, ale chciałabym to jeszcze zrobić w tym roku, więc pozostaje jesień. Ale tak się zastanawiam czy warto? Czy Cis to wytrzyma? W jaki sposób to zrobić aby zmniejszyc ryzyko zmarnowania rosliny?
Re: Cis - zmiana miejsca
Sam przesadzałem cisa w tamtym roku, zniósł to dobrze . . . no ale miał około 70 cm a nie 1,5 m. Z tak dużymi egzemplarzami nie mam doświadczenia. Mogę jedynie dodać, że w Internetowej Bazie Roślin w charakterystyce bardzo wielu odmian cisów jest napisane, że "dobrze znoszą przesadzanie".
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
cisy są bardzo delikatne, bardzo wrażliwe na zmianę miejsca i przesadzanie, osobiście tak dużego cisa bym nie przesadzała, zwłaszcza w lecie, szkoda roślinki...
może lepszym wyjściem byłoby zaprojektowanie tego fragmentu nieco inaczej - tak by cis spokojnie mógł się wkomponować w aranżację - nie jest sztuką przesadzanie co parę lat roślinek jak nam się coś zmieni, ale takie tworzenie kompozycji, by zasadzone rośliny w nich uwzględniać i włączać w grę wnętrz ogrodowych
może lepszym wyjściem byłoby zaprojektowanie tego fragmentu nieco inaczej - tak by cis spokojnie mógł się wkomponować w aranżację - nie jest sztuką przesadzanie co parę lat roślinek jak nam się coś zmieni, ale takie tworzenie kompozycji, by zasadzone rośliny w nich uwzględniać i włączać w grę wnętrz ogrodowych
Przecież napisał/a:dianek pisze:cisy są bardzo delikatne, bardzo wrażliwe na zmianę miejsca i przesadzanie, osobiście tak dużego cisa bym nie przesadzała, zwłaszcza w lecie, szkoda roślinki...
Sandra222 pisze: Wiem, że najlepszym momentem byłaby wiosna, ale chciałabym to jeszcze zrobić w tym roku, więc pozostaje jesień.
Pozdrawiam
Michał
Michał
Owszem, moze i masz rację...ale ja mam mały ogród i chciałabym go troszkę powiększyć a cis rośnie w niezbyt dobrym miejscu...takze nie mam wyjscia.dianek pisze: - nie jest sztuką przesadzanie co parę lat roślinek jak nam się coś zmieni, ale takie tworzenie kompozycji, by zasadzone rośliny w nich uwzględniać i włączać w grę wnętrz ogrodowych
Już kiedyś przesadzałam cisa,ale to była inna odmiana i był mniejszy (tzn. miał tylko jedną gałąź) a ten o którym teraz mowa jest dosyć rozłożysty. Więc co radzicie?
Bo widzę, że otrzymałam różne opinie...
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Cis wymagania,cięcie
cięcie cisu - niech wypowiedzą się szkólkarze - czy taki przepis jest prawidlowy,
zaznaczam, że właśnie ten przepis powstał, dzięki mojemu wypraktykowaniu:
Żywopłot z cisu – wszystko zależy od tego jakie sadzimy rośliny.
Jeśli są to rośliny nieduże np.: dwuletnie słabo rozgałęzione siewki, tniemy dość silnie 10 - 15 cm nad ziemią
w następnym roku po posadzeniu wiosną, aby pobudzić roślinę do rozkrzewienia.
Jeśli zaś na kupujemy większe okazy cisów, które są dołem ładnie rozkrzewione,
przycinamy mniej więcej na wysokość 30 – 40 - 50 cm, ponad istniejące rozkrzewienie.
W drugim roku tniemy na wiosnę pierwszy raz skracając delikatnie pędy i powtarzamy
w czerwcu – lipcu nawet 2 – 3 razy, znów tnąc delikatnie.
Delikatne skracanie pędów dobrze stymuluje zagęszczanie się rośliny.
Piszę o tym dlatego, że w książkach jest podane troszkę inaczej,
mianowicie, że nie tnie się w pierwszym roku po posadzeniu, a dopiero za parę lat.
Uważam, że w przypadku cisu nie jest to właściwe, wiele zależy w jakim stanie rozkrzewienia kupujemy sadzonki.
Kolor zielony jest zarezerwowany do moderacji - uprzejmie proszę go nie stosować - aniawoj
zaznaczam, że właśnie ten przepis powstał, dzięki mojemu wypraktykowaniu:
Żywopłot z cisu – wszystko zależy od tego jakie sadzimy rośliny.
Jeśli są to rośliny nieduże np.: dwuletnie słabo rozgałęzione siewki, tniemy dość silnie 10 - 15 cm nad ziemią
w następnym roku po posadzeniu wiosną, aby pobudzić roślinę do rozkrzewienia.
Jeśli zaś na kupujemy większe okazy cisów, które są dołem ładnie rozkrzewione,
przycinamy mniej więcej na wysokość 30 – 40 - 50 cm, ponad istniejące rozkrzewienie.
W drugim roku tniemy na wiosnę pierwszy raz skracając delikatnie pędy i powtarzamy
w czerwcu – lipcu nawet 2 – 3 razy, znów tnąc delikatnie.
Delikatne skracanie pędów dobrze stymuluje zagęszczanie się rośliny.
Piszę o tym dlatego, że w książkach jest podane troszkę inaczej,
mianowicie, że nie tnie się w pierwszym roku po posadzeniu, a dopiero za parę lat.
Uważam, że w przypadku cisu nie jest to właściwe, wiele zależy w jakim stanie rozkrzewienia kupujemy sadzonki.
Kolor zielony jest zarezerwowany do moderacji - uprzejmie proszę go nie stosować - aniawoj
Jak głęboko zakorzenia się cis ?
Zakupiłem 4 sadzonki cisa pospolitego odmiany repandens. Jest to niska rozłożysta forma cisa dorastająca maksymalnie do 1m wysokości - 4-5m szerokości. Mam zamiar usypać skarpe o wymiarach 4,5x8m. Na działce mam lichą piaszczystą glebe 5-tej kategorii. Skarpa będzie miec wysokośc ok 70cm. Z zeszłego roku pozostało mi jeszcze sporo kwaśnej torfowej gleby, którą zakupiłem.Mam zamiar mieszać ją pół na pół z tą piaszczystą i do tego dodam jeszcze nieco bardzo żyznej ale ciężkiej gliniastej i wapiennej gleby(cisy bardzo lubią wapno ). Dodam do tego również na wierzchniej warstwie nieco kompostu i w ten sposób wyjdzie na pewno bardzo dobra gleba dla cisów i tu mam pytanie - czy waszym zdaniem 40cm warstwa takiej gleby wystarczy dla tych cisów ? Tak jak już napisałem skarpa wysokości 70cm. Dolne 30cm uboga piaszczysta gleba a górne 40 żyzna dobrze trzymająca wilgoć. Dobrze tak będzie ?
Ten cis tak wygląda w starszym wieku -
http://images39.fotosik.pl/116/fb98bd90e778602bmed.jpg
Ten cis tak wygląda w starszym wieku -
http://images39.fotosik.pl/116/fb98bd90e778602bmed.jpg
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Czy to twoje zdjęcie? Z twojej działki?
Jeśli tak, to piękny egzemplarz, ale jeśli to nie twoje, wypadałoby podać źródło, skąd wziąłeś fotkę.
Wracając do meritum, cis nie potrzebuje bardzo żyznej gleby, tylko wilgoci i półcienia. Jeśli będzie rósł w zbyt dobrej glebie, może mieć za duże przyrosty, a te nie nadążą z drewnieniem przed zimą i mogą przemarzać.
Mylę się?
Jeśli tak, to piękny egzemplarz, ale jeśli to nie twoje, wypadałoby podać źródło, skąd wziąłeś fotkę.
Wracając do meritum, cis nie potrzebuje bardzo żyznej gleby, tylko wilgoci i półcienia. Jeśli będzie rósł w zbyt dobrej glebie, może mieć za duże przyrosty, a te nie nadążą z drewnieniem przed zimą i mogą przemarzać.
Mylę się?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Zdjęcie wziołem z google i mam nadzieje,że u mnie też taki wyrośnie . Będzie u mnie rósł w półcieniu. Jak już wcześniej napisałem ta odmiana to cis pospolity repandens.Juz od dawna poszukiwałem tej odmiany i w końcu na allegro udało mi się kupić. Tak jak już napisałem chcę usypać wielką skarpe wymiarów ok 5mx8m i wysokości ok 70cm i posadzić 4 sadzonki tego cisa. Me pytanie to czy 40cm-owa warstwa dobrej gleby wystarczy dla tego cisa.
Skorzystam z porady aby gleba nie była zbytnio żyzna.
Skorzystam z porady aby gleba nie była zbytnio żyzna.
Również w ramach tego tematu opisze co mam zamiar zrobić i powiedzcie mi prosze czy jest to w ogóle możliwe do wykonania. Otóż tam gdzie mam działke w sąsiedniej wsi znajduje sie bardzo stare opuszczone gospodarstwo z walącym się budynkiem przy którym rośnie ok 4-metrowy cis pospolity,który wydaje mi sie ,ze przybiera forme drzewiastą. Przypuszczam ,że ściana budynku przy której ten cis rośnie za 2-3 lata runie i taki będzie nieszczęsny koniec tego pięknego okazu cisa. Chciałbym aby ten cis pzreniósł się na moją działke . Czy waszym zdaniem możliwe jest przesadzenie cisa o wymiarach ok 4m na szerokośc i 4 na wysokość. Przypuszczam ,że minimum 40 lat ma ten cis. Do przesadzenia go mógłbym wykorzystac ciągnik,koparke a nawet dźwig. Na jaką głębokośc według was może być zakorzeniony tak stary(jak na cisa to bardzo młody) egzemplarz. W przyszłym tygodniu zamieszcze fotke tego cisa.
W przyszłym roku mam zamiar to zrobić. Czy według ciebie początek kwietnia będzie odpowiednią porą na to ?. Cis ma ok 4m szerokości i czy wobec tego należałoby najpierw wykopać krąg o głebokości powiedzmy ok 1m na głębokośc wokół tego cisa w odległości ok 2,5m od pnia po czym obwiązac korzenie liną i pociągnąc dźwigiem ?