Przywitał mnie kolejny piękny i słoneczny dzień. Co prawda trochę chłodniejszy, niż poprzednie ale to dobrze. Taka aura uprzyjemni prace w warzywniku, które zaplanowałam na dzisiaj. Definitywnie muszę pożegnać resztki warzyw i schować co nieco, a reszcie pogratulować za wspólny sezon i zakompostować. Jejku, ja mam tyle masy roślinnej, że już mam problem z kompostowaniem. Dwa duże, plastikowe kompostowniki nie dają rady, dlatego w miejscu mało widocznym założyłam pryzmę, którą w przyszłym roku wykorzystam dla dyń. Używam dużo kompostu, dla mnie jest to podstawowy nawóz jaki stosuję dla moich roślinek.
Jagoda -

Jaki tam smok...

Kaktusami zainteresowałam się od niedawna, jak dla mnie najbardziej bezproblemowe rośliny w moim domu. Ten z motylkiem stał na tarasie i czymś musiał tego motylka przyciągnąć. Jak to powiadają ....każda potwora znajdzie swego amatora
Mam busz, zgadzam się. Ale cóż poradzić, jak to lubię

Nawet wykonuję ostatnio próby reanimacyjne, to znaczy uszczuplam i systematyzuję te rabaty, żeby były łagodniejsze, uporządkowane....z mizernym skutkiem na razie.
Kasiu - Motyl fakir powiadasz...a ja mu inną diagnozę postawiłam, a co to robi skrzywienie zawodowe.
Witaj kochana w kolejnej części
Tak oto wygląda warzywnik

Pełno nasturcji ( nie wiadomo skąd), rudbekii która się wysiała sama, cynii które ja sadziłam i ...pożartej na maxa kapusty. podłoże
nie budziet
Wszystkie dobra z tego miejsca już dawno albo siedzi w słoikach, albo wisi, albo leży w piachu
Mam po raz pierwszy daturę i jestem nią oczarowana. Pachnie bosko.Problem polega na tym, że nie mam miejsca, aby ją przechować przez zimę.
Odbyła się też selekcja cebul tulipanowych. To tylko część, bo...reszta siedzi w ziemi od lat nie wykopywana. Nie wykopuję żadnych cebulowych, bo nie mam na to czasu i ochoty.Te zostały wykopane podczas prac zmieniających wystrój penej rabaty. I chyba te maleńkie też posadzę ...przecież kiedyś urosną
Co nie zmienia faktu, że dość chętnie odwiedzam ostatnio sklepy oferujące sprzedaż cebul
Przedstawiam moją ulubienicę jeśli chodzi o hortensje bukietowe. Hortensja Levana.Ona jest prześliczna. Mam ją od zeszłego roku, więc dopiero w tym sezonie kwitnie i jest nieduża, ale te kwiaty są boskie. Mają ciekawy układ, a jednocześnie nie przebarwiają się na brunatny lub inny, trudny do określenia i zaakceptowania przeze mnie kolor.
No i to co tygryski lubią najbardziej

Lubią robić wianki...Tym razem kwiatki słonecznika przyczepione do kółka, które jest wikliną papierową. Dostałam od koleżanki, która ma złote serducho i zręczne paluszki. Takie prace i wiele wiele innych tworzy ze swoimi podopiecznymi na zajęciach terapeutycznych.
Do popisania