Beczka (zamknięta). jak zamontować kranik?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 11 cze 2014, o 11:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beczka (zamknięta). jak zamontować kranik?
Może ktoś ma jakąś poradę w następującej kwestii.
Kupiłem beczkę 120l na deszczówkę. Po jednej nocy średniego ale ciągłęgo deszczu beczka wypełniła się "po sufit"
Zdecydowałem że kupię 220l a tą 120l przerzucę pod inny mniejszy daszek.
Niestety napotkałem pewien problem kotry juz za pozno dostrzegłem - więcej w pytaniu 1.
I teraz dwa pytania:
1. Kupiłem beczkę z takimi dwoma dziwnymi otworami na górnej części (do podlaczania i wysysania albo pompowania chyba). Tylko jest problem bo beczka nie ma odkręcanego dekla.
To jest jakaś beczka po nawozach czy opryskach (niby) i prawdopodobnie jednorazowa.
Tu rodzi się pytanie. Mógłbym oczywiście odciąć dekiel tylko ze tracę wtedy pokrywę z góry.
Łatwiej byłoby co zresztą i tak musze zrobić to otwory tuż pod deklem na rynny ktore wlewają wodę.
Tylko co teraz zrobić z kranikiem w dolnej części.
Podejrzewam, ze nie ma możliwości ot tak wkręcić ponieważ ścianka jest zbyt cienka.
Pozostaje rozwiązanie jeśli istnieje -> kranik z rozporowym gniazdem gumowym -> coś na zasadzie rozprezanych wkrętów do pustaków/płyt/kartonipsów że się rozszerzają w tej części pustej.
Wkęcany kran ale no właśnie jak obrobić gniazdo w boku takiej beczki żeby trzymało, nie przeciekało i jeszcze pozwoliło wkręcić kran.
Chyba że włożyć w otwór a wcześniej potraktowac klejem na gorąco?
Czy ktoś robił takie kombinacje?
2. (mniej krytyczne) Beczka 120l. Na dole zrobiłem otwór wiertłem do drewna - takim do dużych otworów, włożyłem kranik z uszczelką skręcany wewnątrz beczki (tak ... wlazłem do środka i dokręciłem
Trzyma ładnie.
Czy można taki otwór czymś zaślepić na stałe gdybym chciał tą beczkę wkopać do ziemi?.
Kupiłem beczkę 120l na deszczówkę. Po jednej nocy średniego ale ciągłęgo deszczu beczka wypełniła się "po sufit"
Zdecydowałem że kupię 220l a tą 120l przerzucę pod inny mniejszy daszek.
Niestety napotkałem pewien problem kotry juz za pozno dostrzegłem - więcej w pytaniu 1.
I teraz dwa pytania:
1. Kupiłem beczkę z takimi dwoma dziwnymi otworami na górnej części (do podlaczania i wysysania albo pompowania chyba). Tylko jest problem bo beczka nie ma odkręcanego dekla.
To jest jakaś beczka po nawozach czy opryskach (niby) i prawdopodobnie jednorazowa.
Tu rodzi się pytanie. Mógłbym oczywiście odciąć dekiel tylko ze tracę wtedy pokrywę z góry.
Łatwiej byłoby co zresztą i tak musze zrobić to otwory tuż pod deklem na rynny ktore wlewają wodę.
Tylko co teraz zrobić z kranikiem w dolnej części.
Podejrzewam, ze nie ma możliwości ot tak wkręcić ponieważ ścianka jest zbyt cienka.
Pozostaje rozwiązanie jeśli istnieje -> kranik z rozporowym gniazdem gumowym -> coś na zasadzie rozprezanych wkrętów do pustaków/płyt/kartonipsów że się rozszerzają w tej części pustej.
Wkęcany kran ale no właśnie jak obrobić gniazdo w boku takiej beczki żeby trzymało, nie przeciekało i jeszcze pozwoliło wkręcić kran.
Chyba że włożyć w otwór a wcześniej potraktowac klejem na gorąco?
Czy ktoś robił takie kombinacje?
2. (mniej krytyczne) Beczka 120l. Na dole zrobiłem otwór wiertłem do drewna - takim do dużych otworów, włożyłem kranik z uszczelką skręcany wewnątrz beczki (tak ... wlazłem do środka i dokręciłem
Trzyma ładnie.
Czy można taki otwór czymś zaślepić na stałe gdybym chciał tą beczkę wkopać do ziemi?.
Re: Beczka (zamknięta). jak zamontować kranik?
Ad. 1 Ja osobiście bym wyciął wieczko tnąc po ściance kilka cm niżej, a potem bym ten wąski pasek przy wieczku rozgiął. Ale jak nie chcesz to możesz wspawać mufę gwintowaną, lub ostatecznie wkleić na cyjanoakryl.
Ad. 2 Proponuję wyciąć łatę z plastiku i przykleić na jakiś klej epoksydowy np. poxipol od wewnątrz. Możesz dać klej bliżej dziury, a kawałek dalej silikon ostatecznie, ale jak dobrze pokryjesz klejem na pewno będzie szczelne. Ważne jest oczywiście, żeby obie powierzchnie dokładnie oczyścić i odtłuścić oraz trochę przetrzeć papierem ściernym
Ad. 2 Proponuję wyciąć łatę z plastiku i przykleić na jakiś klej epoksydowy np. poxipol od wewnątrz. Możesz dać klej bliżej dziury, a kawałek dalej silikon ostatecznie, ale jak dobrze pokryjesz klejem na pewno będzie szczelne. Ważne jest oczywiście, żeby obie powierzchnie dokładnie oczyścić i odtłuścić oraz trochę przetrzeć papierem ściernym
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mozesz kupić coś takiego jak śrubunek, do przejsć przez np. szkło. Do srubunku tradycyjnie podłączyć każdy przewód rurowy, końcówkę czy bezpośrednio kran.
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia:asprokol pisze:Pewnie problemem z tym śrubunkiem jest długość ręki oraz średnica otworów wlotowych.
Nakrętkę można podać na sztywnym drążku z ruchomą pętelką która przytrzyma nakrętkę przez wymagany czas.
Wersja z beczką leżącą jest również dobrym rozwiązaniem.
Problem z klejami na zewnątrz wynika z ich sztywności i pracą materiału pod wpływem zmiennej temp czy ilości wody w beczce - łatwo o spękania i nieszczelność.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Odświeżę temat.
Dokładnie krok po kroku, co muszę dokupić i jak zainstalować, żebym kranikiem spuszczała wodę z beczki.
Beczka jest 200 litrowa i stała by pod rynną pionowo. Bliżej dna beczki chciałabym ten kranik sobie zamontować.
Dokładnie krok po kroku, co muszę dokupić i jak zainstalować, żebym kranikiem spuszczała wodę z beczki.
Beczka jest 200 litrowa i stała by pod rynną pionowo. Bliżej dna beczki chciałabym ten kranik sobie zamontować.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
To powinno pomóc: http://pl.lmgtfy.com/?q=kranik+do+beczki+plastikowej A tak na poważnie to kupujesz taki kranik co ma z jednej strony gwint plastikowy, a z drugiej nakrętkę z uszczelką, wycinasz otwór w beczce i przykręcasz
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Myślisz, że nie patrzyłam? Jasne, że patrzyłam i dlatego mnie trochę zdezorientował
natłok informacji i chciałam w punktach
Czy ten kranik ma jakąś nazwę?
Otwór trzeba wyciąć ciut mniejszy czy jaki?
natłok informacji i chciałam w punktach
Czy ten kranik ma jakąś nazwę?
Otwór trzeba wyciąć ciut mniejszy czy jaki?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw