Czy brzoskwinię można zaszczepić na wiśni ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krzysztof
50p
50p
Od: 25 mar 2007, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy brzoskwinię można zaszczepić na wiśni ?

Post »

Mam na działce starą brzoskwinię, 3 lata temu zmarzło sporo gałęzi na niej i od tej pory zaczęła zamierać. Co roku ma coraz mniej żywych gałęzi, w zeszłym roku zaczęła obrastać ją huba, co jak słyszałem, jest oznaką umierania drzewa.
Drzewa pewnie już nie uratuję ale chciałbym uratować tą odmianę, wpadłem na pomysł żeby zdjąć kilka zrazów w lutym i zaszczepić. Na działce mam tylko z drzew owocowych wiśnie i czereśnie, czy na wiśni można zaszczepić brzoskwinię ???
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mało prawdopodobne by szczepy sie przyjęły ale spróbować możesz, proponuję jednak kupić gotową podkładkę wsadzić ją na początku marca a pod jego koniec zaszczepić na niej odmianę którą masz, szczepy jednak musisz zdjąć do końca stycznia i do dnia szczepienia przechowywać w temp.+ 4 do +8 stopni w ciemnej piwnicy w wilgotnym piasku. :D
czosnek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 sty 2006, o 19:13

Re: Czy brzoskwinię można zaszczepić na wiśni ?

Post »

="Drzewa pewnie już nie uratuję ale chciałbym uratować tą odmianę, wpadłem na pomysł żeby zdjąć kilka zrazów w lutym i zaszczepić. Na działce mam tylko z drzew owocowych wiśnie i czereśnie, czy na wiśni można zaszczepić brzoskwinię ???
Niestety nie da rady -- na 100% się nie przyjmie . Na śliwce można próbować ale na wiśni i czereśni niestety nie.
Pod względem ilości odmian na jednym pniu/drzewie widziałem i osobiście posiadam - tzw DUO czyli 2 odmiany na jednym pniu i KOKTAIL TREE- czyli 3 lub więcej odmian na jednym pniu - np: śliwa - brzoskwinia i nektaryna.
Odnośnie szczepienia to zrazy możesz pobrać już teraz i przechowaj je w lodówce zawinięte w mokrą szmatkę i foliówkę.
Zdobądź podkładki siewki brzoskwini ostatecznie może to być ałycza - zwróć uwagę na podobne grubości pędów zraza i podkładki. No i do dzieła :D
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Na wiśni nie da rady, na śliwie ponoć się da, ale taka brzoskwinia słabo rośnie. Najlepszą podkładką jest siewka brzoskwini, można ją wyhodować samemu, ale trwa to rok. Najlepiej brzoskwinię szczepić w szklarni, przy szczepieniu w gruncie zrazy słabo się przyjmują.
ogrodnik64
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 gru 2007, o 18:40
Kontakt:

Post »

Najlepiej zaszczep na podkładce z mirabelki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”