Moje egzotyczne rośliny
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 maja 2016, o 23:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje egzotyczne rośliny
Witam wszystkich. Od dzieciństwa jestem milośnikiem roślin, zarówno ogrodowych jak i tych doniczkowych.
Staram się w miarę możliwości dbać o nie i sprawia mi to ogromną radość.
Dziś postanowiłem, że pokaże Wam moja kolekcję roślin doniczkowych
Waszyngtonia Nitkowata
Cyprys, któego nasiona przywiozłem z Grecji
Granat
Dzbanecznik
Mango
Passiflora o błękitnych i czerwonych kwiatach
Tu niestety mam problem - nie wiem co to za roślina. Może ktoś z Was podpowie?
Fikus benjamina
Smocze drzewo
2 letnia Datura o białych kwiatach - w tym roku kwitla po raz pierwszy. Zimuje niestety w domu
Kroton
Longan
Strelicja królewska
Jak się nie mylę - Szorstkowiec fortunego. Również z nasion przywiezionych z poludnia Europy
Niedawno przycięty po kwitnieniu Oleander razem z którym rośnie sobie w najlepsze Juka karolińska
Staram się w miarę możliwości dbać o nie i sprawia mi to ogromną radość.
Dziś postanowiłem, że pokaże Wam moja kolekcję roślin doniczkowych
Waszyngtonia Nitkowata
Cyprys, któego nasiona przywiozłem z Grecji
Granat
Dzbanecznik
Mango
Passiflora o błękitnych i czerwonych kwiatach
Tu niestety mam problem - nie wiem co to za roślina. Może ktoś z Was podpowie?
Fikus benjamina
Smocze drzewo
2 letnia Datura o białych kwiatach - w tym roku kwitla po raz pierwszy. Zimuje niestety w domu
Kroton
Longan
Strelicja królewska
Jak się nie mylę - Szorstkowiec fortunego. Również z nasion przywiezionych z poludnia Europy
Niedawno przycięty po kwitnieniu Oleander razem z którym rośnie sobie w najlepsze Juka karolińska
Re: Moje egzotyczne rośliny
Witaj na Forum! Piękna kolekcja!
-
- 10p - Początkujący
Dziękuję serdecznie!
Wszystkie okna mam na południową stronę dlatego rośliny rosną zdrowo
Wszystkie okna mam na południową stronę dlatego rośliny rosną zdrowo
- ktoś
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Bardzo ładne te Twoje rośliny . Moją uwagę zwróciło Longan i Mango . Piękne .
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O, jak ładnie
A granat nawet z owocem! Trudno było go uzyskać?
A granat nawet z owocem! Trudno było go uzyskać?
-
- 10p - Początkujący
Prawde mówiąc niedawno owoców było na raz około 7 sztuk, 6 zostało zjedzonych, został ostatni, który jeszcze nie dojrzał.
Generalnie Granat u mnie owocuje falami - najpierw roślina rozbudowuje gałązki, gdy zrobi się odpowiednio duża zaczyna wypuszczać kwiaty
i za każdym razem zawiązuje się kilka owoców.
Gdy owoce dojrzeją dosyć mocno przycinam krzew (z doświadczenia widzę, że gdy zostawiam stare gałązki które kwitły i owocowały,
roślina stoi w miejscu, nie wypuszcza nowych pędów a stare tkwią w stagnacji), który szybko odbija i cykl się zamyka.
A co ciekawe, wcale roli tu nie odgrywa pora roku - kwitnienie może rozpocząć się zarówno latem jak i w samym środku zimy.
Generalnie Granat u mnie owocuje falami - najpierw roślina rozbudowuje gałązki, gdy zrobi się odpowiednio duża zaczyna wypuszczać kwiaty
i za każdym razem zawiązuje się kilka owoców.
Gdy owoce dojrzeją dosyć mocno przycinam krzew (z doświadczenia widzę, że gdy zostawiam stare gałązki które kwitły i owocowały,
roślina stoi w miejscu, nie wypuszcza nowych pędów a stare tkwią w stagnacji), który szybko odbija i cykl się zamyka.
A co ciekawe, wcale roli tu nie odgrywa pora roku - kwitnienie może rozpocząć się zarówno latem jak i w samym środku zimy.
Witaj, tworzysz interesujący wątek o roślinach dosyć rzadko spotykanych w naszych mieszkaniach. Szczególnie cennych, bo wyhodowanych własnoręcznie z nasionek. Doceniam to bardzo, ponieważ wiele trudu wymaga doprowadzenie malutkiej roślinki do formy dorosłej. Czy egzotyczne rośliny trzymasz na parapetach domowych?
-
- 10p - Początkujący
Dziękuje bardzo za takie miłe słowa. Tak, to prawda,że wyhodować roślinę z nasionka zajmuje wiele czasu, ale za to ile daje satysfakcji, gdy od samego początku obserwujesz jak z malutkiej siewki powstaje piękna, dorosła roślina Polecam!
Tak, zimą wszystkie rośliny trzymam na parapetach domowych. Na szczęście, tak jak pisałem, wszystkie okna mam od strony południowej dzięki czemu słońca roślinom nie brakuje. Latem część roślin (palmy, daturę, granat, cyprysa i oleandra) wynoszę do ogrodu - są tam piękną ozdobą, a pozostałe wynoszę na balkon.
Tak, zimą wszystkie rośliny trzymam na parapetach domowych. Na szczęście, tak jak pisałem, wszystkie okna mam od strony południowej dzięki czemu słońca roślinom nie brakuje. Latem część roślin (palmy, daturę, granat, cyprysa i oleandra) wynoszę do ogrodu - są tam piękną ozdobą, a pozostałe wynoszę na balkon.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Witaj na forum
Egzotyczna kolekcja bardzo ładna. Gratuluję zadbanych roślin
Egzotyczna kolekcja bardzo ładna. Gratuluję zadbanych roślin